Ekonomija
04.02.2019. 18:26
Dr. Borislav Agapijev

EKONOMSKA ANALIZA BORISLAV AGAPIJEV: Početak kaže biće loše

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svi nezgodni detalji realnosti pokazuju da se ekonomska situacija neprestano pogoršava, sa padom prodaje Eplovih kultnih telefona i ostalih produkata, neprestanim trgovinskim i političkim čarkama između Kine i SAD, usporavanjem kineske privrede koja već ne može da se osloni na stalni izvoz u Ameriku kao i na nastavka rasta cena mora stanova. Tu je naravno i rast kamata, problemi u Evropi, izlaz velike Britanije iz EU, i gomila drugih stvari koje ružičasta optika pokušava da zataška. Inače glavni problem je u stvari u tome što je sve pomenuto  počelo da se odražavaju na svetinju u Volstritu i pitanje - koje su procene profita za sledeću godinu. To je konačno počelo da pada  što je najsigurniji znak da se svetlo gasi, dolazi fajront

Ove nedelje se tema navodnog smirenja i vraćanja na "sve po starom" maksimalno gura zbog toga što su  prodavci na berazama nešto zatajili. Mašina propagande stalne kupovine na kredit odmah je počela da vrišti kako je to početak nove renesanse.  U tu kakofoniju se uključuje  i zadihane objave kako je  ovo jedan od najboljih januara, i ostatak će shodno tome da bude divan. Stvarnost je naravno drugačija i ostavićemo razvikanim propagandistima nove kupovine da to rade svojim platama, što će se desiti sutra, sa prefiksom "malo". Svi nezgodni detalji realnosti pokazuju da se ekonomska situacija neprestano pogoršava, sa padom prodaje Eplovih kultnih telefona i ostalih produkata, neprestanim trgovinskim i političkim čarkama izmedju Kine i SAD, usporavanjem kineske privrede koja već ne može da se osloni na stalni izvoz u Ameriku kao i na nastavka rasta cena mora stanova. Tu je naravno i rast kamata, problemi u Evropi, izlaz velike Britanije iz EU, i gomila drugih stvari koje ružičasta optika pokušava da zataška. Inače glavni problem je u stvari u tome što je sve pomenuto  počelo da se odražavaju na svetinju u Volstritu i pitanje - koje su procene profita za sledecu godinu. To je konačno počelo da pada  što je najsigurniji znak da se svetlo gasi, dolazi fajront. U prevodu, stanje berzi i tržišta je u padu, mada se nivo buke i vrištanja tvrdi da to nije tako, kao stalno se povećava.

Iz naših izveštaja iz Silicijumske doline mogli ste videti pretskazanje budućnosti  za neprestani nastavak rasta fundamentalna okosnica kapitalizma.  Da se podestimao to je tako zbog toga što je praktično  sve bajno bogatstvo u stvari ništa drugo nego masa predikcija za budućnost. Zbog toga postaje vrlo zabrinjavajuće kada te predikcije postaju negativne, što je anatema. To je inače i srce procesa koji karakteriše teatar navodnog vraćanja Evropskih dugova. Poenta je da se to sve maksimalno odlaze da se realnost ne bi priznala. Pobornici status kvo naravno uvek tvrde da to tako može beskonačno, mada redovne periodične krize koje su sve veće i veće pokazuju jasno da to nije tako.

Da se vratimo malo na tekuće stvari, ne treba mnogo obraćati pažnju na proklamacije i priopagandu da je sve u redu i treba da se troši. Dugodoišnje iskustvo pokazuje  da je  realno  počeo stmoglavi pad i sve vrištanje ga neće ni malo promeniti. Naravno, na tržištima nikada ne ide sve linearno i u jednom pravcu, uključujući i nadole, tako da stalno ima finti i kontra-finti u vidu naglih preokreta tj. sad skokova gde pokušavaju da se istrgnu iz tzv slabe ruke tj učesnici koji ipak veruju da će da se lepa priča nastaviti i onda kupuju na bilo koji manji brz skok. Ideja je da se njihove pare maksimalno brzo i temeljito isprazne. Inače ove nedelje će mo slušati i malo gatanja Fediz SAD od kojeg očekuju da se malo smiri da malo baci kosku u vidu navodnog usporavanja procesa dizanja kamata i povlačenja mase kreiranog veštačkog novca. Videćemo odmah koliko su te nade realne. Duga bitna stvar je masa redovnih izvestaja profita koji su sada u jeku. To će biti najrealniji indikator koliko se rast profita usporava i prestaje i da li će poceti da padaju tj. da li smo pred recesijom. Početni izveštaji nisu mnogo ohrabrujući.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve