Ekonomija
21.10.2018. 16:25
DR Borislav Agapijev

KRIPTOVALUTE PREŽIVELE KRIZU: Konsolidacija priprema za mnogo veće skokove

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bitkoin, koji je isprofilisan kao glavna moneta u svetu kriptovaluta, pao je za više od 60 odsto. Na prvi pogled stiče se utisak da je ta priča završena i da od tog posla nema ništa. Međutim, nije tako, pošto se već duže vreme stabilizovao na oko $6000. Ta cena je pre nešto više od dvanaest meseci delovala nestvarno visoka, i još uvek predstavlja vrlo značajan kapital. Drugim rečima, svaki dan održavanja bitkoina na ovim nivoima je potvrda ne samo da priča nije završena, nego da smo u fazi takozvane konsolidacije koja je priprema za mnogo veće skokove

Po završetku prethodne nedelje berze novca i kapitala bile su dobro uzdrmane, cimanje se nastavlja nagore, ali se veliki igrači trude da održe privid  navodne stabilnosti ili otpornosti na padove. Kažu da, i pored svega, oni levitiraju i održavaju se na visokom nivou - sve je divno. Ta poruka, naravno, mora da ispuni glavni smisao svih učesnika - da se stalno kupuje i kupuje. Šalu na stranu, šteta naneta prošle nedelje, upozoravaju tehnički pokazatelji, veoma je ozbiljna i velika. Veliki broj kritičnih komentatora otvoreno kaže da smo vrh ovog desetogodišnjeg bikovskog tržišta već videli.

Da podsetimo čitaoce, "bikovsko tržište" u SAD je kada ono manje-više neprestano raste, učesnici na berzama se stalno bogate, tj. oni koji imaju takozvane duge pozicije i stalno kupuju. U suprotnom, tokom "medveđeg tržišta" berze padaju i oni koji kupuju gube pare na kupljenim akcijama. Ima učesnika koji profitiraju prodajom unapred, pre pada, kao i agresivnijim operacijama prodaje finansijskih instrumenata koji su pozajmljeni. To ze zove prodaja nakratko i time se prave veliki profiti tokom medveđih tržišta. Prošlonedeljni pad je nepobitno uzdrmao bikove i oni sada sa strepnjom očekuju momentalni oporavak, posebno zbog toga što je oktobar tradicionalno loš i osetljiv mesec za berzu, kada su se uostalom dogodile velike havarije na berzama poput onih 1929. i 1987. Dakle, sada je imperativno da se iz toga izvučemo cimanjem nagore. Protiv tih priželjkivanja su realnosti mase učesnika koji bi hteli da prodaju sve pozicije i da se keširaju ostavljajući tako brige drugima. Ove i sledeće sedmice biju se odlučne bitke da se pređašnje stanje povrati, prvo preko 2.800 na S&P500 u SAD a onda i preko 2.900 krajem oktobra i početkom novembra.

Za naše čitaoce i ostale posmatrače, kojima cela ova priča deluje nestvarno i irealno i koji veruju da je sve to iluzija, odgovor je da su (delimično) u pravu! O tome smo već pisali više puta, tačno je da je novac i kapital u modernim finansijskim sistemima samo iluzija. Međutim, tu takođe stoji vrlo bitan i presudan korak - NIJE tačno da takav fantomski kapital ne postoji uopšte. U neku ruku on je REALNA iluzija i upravo on je baza bogatstava razvijenih zemalja za koje verujemo da su veoma bogate. Oni koji to pobijaju i žele da se usmere samo na navodne realne stvari kao što su npr. papirne novčanice, metalni novčići i zlato, biće osuđeni na Sizifov posao guranja stene tog novca uzbrdo da bi ga umnožili, da bi ga na vrhu brda inflacija gurnula dole. Pisali smo više puta, lekcija nije da fantomski i virtuelni kapital treba odbiti i ignorisati, umesto toga, ključno je da naučimo kako se on stvara i koristi u modernim osnovama. Ovo znanje je apsolutno presudno i ključno zato što je ono osnova svog modernog bogatstva.

Ranije smo pisali i o kriptovalutama, tako da možemo da im se vratimo. Bitkoin, koji je isprofilisan kao glavna moneta u tom svetu finansija, dosta je pao. Čak za više od 60 odsto. Na prvi pogled stiče se utisak da je ta priča završena i da od toga svega nema ništa. Međutim, nije tako, pošto se već duže vreme stabilizovao oko $6000. Ta cena je pre nešto više od dvanaest meseci delovala nestvarno visoka, i još uvek predstavlja vrlo značajan kapital. Drugim rečima, svaki dan održavanja bitkoina na ovim nivoima je potvrda ne samo da priča nije završena, nego da smo u fazi takozvane konsolidacije koja je priprema za mnogo veće skokove u budućnosti. Zato je sada veoma bitno da ne bude u sledećih par meseci pada na ispod $3000, mada bi čak i u tim okolnostima bitkoin održao celu ovu tezu. Potencijalan totalni krah bi ušao u priču tek ako cena bitkoina padne ispod $1000. Pojavili su se takođe i članci tipa navodnih kritičara kriptovaluta koji pokazuju na pad trgovine preko vrednosti, ne pominjući koliko je taj argument smešan pošto je cena jednog bitkoina pala. Drugim rečima, za isti količinu trgovine, obim u papirnom novcu je prirodno pao za 60 odsto. Ali glavna lekcija u svemu tome je koliko je besmisleno razmišljati o kriptovalutama i vrednovati ih preko tradicionalnih valuta kao što je dolar. Sadašnji pad nije ništa drugo nego cena takvog razmišljanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve