Ekonomija
24.01.2018. 11:05
Marko R. Petrović

RURALNI GLOBALIZAM

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ove godine će se tražiti karta više jer će nakon dve decenije ovu manifestaciju posetiti jedan američki predsednik. Biće tu i Emanuel Makron, Tereza Mej, Kristin Lagard, direktor IBM Đini Rometi, norveška premijerka Erna Solberg, Gordon Braun i šef izraelske vlade Benjamin Netanjahu

Četvrti put zaredom Srbija će imati svoje predstavnike na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se ove godine, 48. put po redu, održava od 23. do 26. januara. Srpski predsednik i premijer Aleksandar Vučić i Ana Brnabić naći će se u društvu 340 političara svetskog ranga, a prema nezvaničnim najavama, biće to prilika da se Vučić, na marginama skupa, sretne i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Ovo je, inače, prvi put posle gotovo dve decenije da će se jedan američki predsednik pojaviti na ovom globalnom okupljanju industrijskih giganata, političara, raznih selebritija, aktivista i ostalih u ovom planinskom rizortu u švajcarskim Alpima. Poslednji predsednik SAD koji se pojavio u Davosu bio je Bil Klinton.

Forum koji privlači najistaknutije predstavnike ekonomskih krugova prilika je za svetske lidere da uspostave komunikaciju sa finansijskom elitom.
U gradu u Švajcarskoj okupiće se veliki broj ševova država, vlada i međunarodnih organizacija, zajedno sa biznis liderima, predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, umetnicima i predstavnicima medija.

Okupivši učesnike oko teme „Stvaranje zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", skup će se fokusirati na pronalaženje načina kako da se afirmiše međunarodna saradnja o ključnim zajedničkim interesima, kao što su međunarodna sigurnost, očuvanje životne sredine i svetska ekonomija. Sastanak se održava u vremenu kada se, inače, čekuje porast „geostrateškog nadmetanja" između država.

Osim međunarodne saradnje, dodatni prioritet sastanka je prevazilaženje podela među državama, koje su često posledica unutrašnjih lomova izazvanih pre svega nemogućnošću društava da se zaštite od uticaja globalizacije, širenja društvenih medija i nastanka „Četvrte industrijske revolucije", kako je promene koje će fundamentalno da izmene naš način života krstio osnivač Svetskog ekonomskog foruma, profesor Klaus Švab.

Naš svet se raspao
A sve to dovelo je do gubitka poverenja u institucije i oštetilo odnose između biznisa i društva.

- Naš svet se raspao zbog povećanja konkurencije između nacija i dubokih podela u društvima. Pa ipak, širok spektar izazova sa kojima se naš svet suočava, više nego ikad zahteva usklađenu, zajedničku akciju. Naš godišnji sastanak ima za cilj da prevaziđe ove podele uspostavljanjem ponovnog uvažavanja zajedničkih interesa među narodima i obezbeđivanjem posvećenosti više zainteresovanih strana za obnovu društvenih ugovora kroz inkluzivni rast -rekao je profesor Klaus Švab, osnivač i izvršni predsednik Svetskog ekonomskog foruma.

Pa ipak, čini se da je glavna vest da će se ove godine u Davosu pojaviti američki predsednik Donald Tramp. Iz Bele kuće poručili su da će Tramp iskoristiti priliku da u Davosu govori o svojoj agendi „Prvo Amerika", za koju kritičari kažu da predstavlja povlačenje iz globalnog rukovođenja zasnovanog na demokratskim principima.

Odgovarajući na te kritike, još jedan učenik foruma, američki ministar finansija Stiven Mančin ocenio je da su tzv. ljudi iz Davosa mnogo manje elita, a mnogo više sasvim obični ljudi.
- Nisam shvatio da je reč o nekakvoj globalnoj eliti -rekao je Mančin tokom jednog skupa u Vašingtonu. On je potom dodao da skup u Davosu nije ništa više elitan od skupa ministara finansija zemalja G20.
- Ako pogledate listu, videćete da je na joj mnogo svetskih lidera, mnogo finansijskih stručnjaka, biznismena. To je važan ekonomski skup -rekao je Mančin.

Ko dolazi
A kada je o učesnicima reč, skup će uvodnim izlaganjem otvoriti indijski premijer Narendra Modi, a zatvoriće ga upravo Tramp.
Očekuje se i dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

Naravno, neizostavni gosti su šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, direktor IBM Đini Rometi, norveška premijerka Erna Solberg.
Svoje učešće na ovogodišnjem samitu potvrdili su i bivši britanski premijer Gordon Braun, kanadski premijer Džastin Trudo i šef izraelske vlade Benjamin Netanjahu.
Ekonomskom forumu u Davosu prisustvovaće i Šeril Sendberg iz kompanije „Fejsbuk", koosnivač „Gugla" Sergej Brin i Antoni Skaramuči, koji je kratko bio direktor komunikacija u Trampovoj Beloj kući.

Iz regiona biće prisutni hrvatski i slovenački premijer Andrej Plenković i Miro Cerar, crnogorski premijer i ministar evropskih poslova Duško Marković i Aleksandar Andrija Pejović, predsednik makedonske vlade i šef diplomatije ove zemlje Zoran Zaev i Nikola Dimitrov, kao i njihove kolege iz Albanije Edi Rama i Ditmir Bušati, dok će Bugarsku predstavljati premijer Bojko Borisov i Ljiljana Pavlova, koja u ime Bugarske predsedava Savetom EU.

Glumci i muzičari
Glumica Kejt Blančet, pevač Elton Džon i glumac Ša Ruk Kan dobitnici su 24. godišnje Kristalne nagrade, koje će im biti uručene veče uoči početka Samita u Davosu. Nagrada se dodeljuje za posebna dostignuća vodećim umetnicima koji život posvećuju „građenju mostova" i predstavljaju uzor.

Ove godine glumici Kejt Blančet će biti uručena nagrada za doprinos u podizanju svesti o migrantskoj krizi, dok će Eltonu Džonu nagrada biti dodeljena zbog liderske uloge koju je preuzeo na sebe u borbi protiv HIV-a i side.
Glumcu Kanu nagrada će biti dodeljena zbog zalaganja za veća prava žena i dece u Indiji.

Đinđić prvi u Davosu
Prvi učesnik skupa u Davosu iz Srbije, 2001. godine bio je tadašnji predsednik Vlade Zoran Đinđić. On je u Davos otišao samo sedam dana nakon što je u republičkom parlamentu njegov kabinet dobio podršku. On je u ovom švajcarskom rizortu boravio zajedno sa tadašnjim ministrom finansija Božidarom Đelićem

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve