Ekonomija
26.11.2018. 13:52
Dr. Borislav Agapijev

SMRTNI STRAH ILI NEOBUZDANA POHLEPA: Na Volstritu i ostalim svetskim berzama počinje da se oseća blagi miris panike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Južnjaci, na čelu sa Italijom, pokušavaju da skrpe kako da plate kamate novostampanim parama na planine dugova, dok njihovi kreditori severnjaci strahuju  i grče se kako da se najbolje održi privid da će ti enormni dugovi biti vraćeni sa što  manje štampnaj para. Kao što kažu u SAD, ne treba biti inženjer za rakete da bi prepoznao da će tu nešto morati da dobro pukne. U celu ovu papazjaniju uleću i političke finte u vezi odnosa SAD i Kine, kao i Evropske Unije. Insistiranje da odjednom, preko noći, svi trgovinski računi budu čudesno ispeglani, ne može da izleči trenutno stanje na berzama. Naprotiv.

Na Volstritu i ostalim svetskim berzama počinje da se oseća blagi miris panike. Kažemo "blagi", da se častimo. Neobuzdana euforija i pijančenje na tržištima, koja već rastu skoro deset godina i koja su izgledala da nikada neće stati, sad su dobrim delom zamenjeni isčudjavanjem šta se to dešava i ko je ugasio svetlo, i kada će početi piće ponovo da se toči. Dugogodišnja upozorenja da manir divljanja mora, ipak da stane, još uvek padaju, ali "gluve uši"  ih tek sada čuju, a hladni tuševi padova na berzama dobro ih šamaraju. Prisetimo se čuvene uzrečice na Volstritu, da postoje samo dva osećanja na berzi - smrtni strah ili neobuzdana pohlepa. Posle devet godina neobuzdane pohlepe nedavna cimanja počinju pomali da dopiru do te zastrašujuće teze da će kula od karata da se sruši u ovom delu ciklusa.

Da budemo realni, cimanja i padovi su još uvek vrlo mali, tako da bi lako mogli da se ispeglaju, za par meseci nove faze diivljanja. Tome se inače nade gomila igrača u Evroskoj Uniji, i na jugu i na severu, mada iz različitih razloga. Južnjaci, na celu sa Italijom, pokušavaju da skrpe kako da plate kamate novostampanim parama na planine dugova, dok njihovi kreditori severnjaci strahuju  i grče se kako da se najbolje održi privid da će ti enormni dugovi biti vraćeni sa što  manje štampnaj para. Kao što kažu u SAD, ne treba biti inženjer za rakete da bi prepoznao da će tu nešto morati da dobro pukne. U celu ovu papazjaniju uleću i političke finte u vezi odnosa SAD i Kine, kao i Evropske Unije. Insistiranje da odjednom, preko noći, svi trgovinski računi budu čudesno ispeglani, ne može da izleči trenutno stanje na berzama. Naprotiv.

Našim čitaocima je već dobrim delom verovatno poznato šta su, na prvi pogled "misteriozne sile" koje nenadano dovode do svega ovoga. Živitinjski nagoni koji vladaju i uvek su glavni pokretač berzi rasta su pokleknuli i posustali,  počeli da se gase.  Sve priče, naročiti sa Severa Evrope, u vezi mudrih, pametnih i pravednih bankara koji uvek samo daju zajmove kome i kada treba,  pokazuju su šta u stvari jesu. Kakva smejurija. Toj komediji se pridružuju i teorije efikasnijih tržišta i gomile akademskih likova sa proklamacijama da se učesnici na tržistima ipak racionalno ponašaju. Kao što se kaže u narodu, pusti racionalno ponašanje,  djavo je odneo šalu.

Takođe je opet bitno naglasiti da se u sve ovo opet upliće ključni koncept fantomskog kapitala i novca koji naravno ne postoji nikada u formi u kojoj mislimo. U prevodu, kada blagi mirisi predju u grčevitu paniku, masa će probati da izadje kroz vrlo mala vrata pokušavajući da proda šta se može, što brže,  i zezne ostalu raju. Znamo , iz tetorije, da su varata vrlo mala i da vrlo malo ko može da prodje kroz njih. Ako panika dovede do i malo veće rulje koja hoće da prodaje, nešto će morati da se prelomi: ili će da prave takozvane bankarske praznike, kada ne mogu da se podignu pare iz banke kao na Kipru, ili će vlade i centralne banke biti prinudjenje da započnu novu orgiju štampnja i kreiranja elektronskih para.

U toj fazi još nismo, ali smo joj bliže nego što je i mogla da zamisli gomila učesnika. U sledećim mesecima imaćemo  prilike da vidimo kako će to sve da se lomi i koje će finasijske kule u oblacima da se pokažu kao iluzije,  koje to i jesu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve