Politika
22.02.2018. 15:19
R. E., Jovana Rajić

BEOGRADSKI IZBORI - POZDRAV IZ PROVINCIJE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lideri opozicije izborne poruke Beograđanima šalju, kao po pravilu, s lokalnih televizijskih stanica iz drugih gradova: Šapca, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina koje potom šeruju na društvenim mrežama. Može li se do Starog dvora stići preko Male Krsne?

Nije nimalo slučajno to što je kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas svoju prvu povratničku političku konferenciju za medije održao baš u Šapcu, rame uz rame sa Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem, Borkom Stefanovićem i Nebojšom Zelenovićem, liderom stranke Zajedno za Srbiju.

- Nije slučajno što je to baš u slobodnom Šapcu, gde na vlasti nije SNS. Verujem da će nakon izbora u Beogradu u Srbiji biti još jedan slobodan grad - rekao je tom prilikom Đilas.

Upravo to je svojevrsni paradoks ovogodišnjih izbora, gde deo opozicije, onaj koji se u široj javnosti često naziva građanskom i demokratskom opcijom, bitku za Beograd vodi iz Šapca, Zrenjanina, Novog Sada, Kikinde... Naime, lideri opozicionih stranaka našli su se, slučajno ili namerno, u situaciji da izborne poruke Beograđanima šalju gotovo isključivo s lokalnih televizijskih stanica drugih gradova.

Tako su, recimo, Vuk Jeremić i Saša Janković tokom prošlog meseca zajedno gostovali na Televiziji Šabac, da bi se istoga dana, ali u drugom terminu na ovoj TV, pojavio i Đilas. Svi su govorili o pripremama za izbore u prestonici.
Na TV Šapcu potom su se izređali i lider Levice Srbije Borko Stefanović i šef Dveri Boško Obradović. Za razliku od svog saborca, Saša Radulović DJB najviše televizijskog vremena provodi snimajući se za svoj Jutjub kanal.

Beogradskih izbora nije bila pošteđena ni zrenjaninska „KTV", na kojoj su se, pored pomenutog Đilasa i Obradovića, revnosno pojavili šef demokrata Dragan Šutanovac, ali i lider SRS Vojislav Šešelj. Glavne teme razgovora u emisiji „Bez ustručavanja", koju uzgred vodi demokrata Aleksandar Dikić iz Sombora, bile su spaljivanje smeća u Beogradu i sporna novogodišnja jelka u Knez Mihailovoj?!

Pančevo možda jeste najbliži grad Beogradu, ali njegovi stanovnici nemaju nikakve veze s beogradskim izborima. Ili možda ipak imaju, s obzirom na to da su gostovanja političkih kandidata Jeremića i Šešelja na njihovoj lokalnoj televiziji učestala. Na RTV Boru pojavili su se predstavnici Dveri, Srbijanski Vlasi i Dosta je bilo, dok je Jeremića ugostila i niška televizija „Bel Ami" 12. februara.Jutjub kanal koji broji skoro 80.000 subskrajbera „Balkan info", iako samo na internetu, očigledno od velike važnosti kada su beogradski izbori u pitanju. Na njihovom kanalu su gostovali Janković, Jeremić i Obradović, a u fotofinišu predizbornih kampanja očekuju se i intervjui Šapić i Radulović.

O važnosti interneta govori i činjenica da se većina stranka, što zbog manjka para, što zbog ciljne grupe, odlučila baš za internet kampanju, o čemu je „Ekspres" već pisao.
Objašnjenje opozicije je kratko i jasno: Srbiju i Beograd progutao je medijski mrak pa im još jedino preostaju gostovanja na drugim lokalnim TV stanicama. Snimke tih emisija potom šeruju na svojim kanalima na društvenim mrežama.

Osim toga, Zoran Živković, lider Nove stranke, kaže da ih gotovo i ne zovu na televizije u Beogradu.

- Nema normalnog predizbornog programa ni na RTS-u ni na Studiju B, a ni na jednoj drugoj televiziji iz Beograda, a te te levizije kao i Hepi i Pink, postali su najgora oglasna tabla SNS i Vučića. Zato opozicija mora da traži drugi prozor u javnost, a to su retke TV stanice po Srbiji i društvene mreže. Naravno da je internet otvoren, ali je uticaj interneta na javnost nekoliko desetina puta manji nego uticaj televizije - kaže Živković.

Međutim, direktor agencije Ipsos Stratedžik marketing Srđan Bogosavljević smatra da je to stari recept za koji se još uvek ne zna koliko može da doprinese u današnjim uslovima.

- Mi smo devedesete godine i pripreme za dvehiljaditu proveli s pričama na lokalnim medijima. Tada je kreirano 2.000 medija i bilo je daj šta daš. Nije sada pitanje nekakvog mraka i nemraka, kao i tretmana, već realne pozicije vlasti, koja se u kampanji bori s javnih funkcija. Dakle, i ne može da se dođe na red od njih, a imamo čak 24 liste. Zbog toga se opozicija seća kako je taj princip nekada bio uspešan, doduše za parlamentarne izbore i potpuno drugačiju situaciju - kaže Bogosavljević.

Postavlja se pitanje koliko takve poruke zaista dolaze do glasača u Beogradu uprkos tome što je ciljna grupa u prestonici specifična i što daleko više ljudi koristi internet nego što je to slučaj na nivou Srbije.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa, koje je od petka na kioscima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve