Politika
23.04.2018. 11:42
R.E./B92

ČANKOVI LIGAŠI TRAŽE: Vojna akademija da nosi ime Koče Popovića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojna akademija u Beogradu treba da nosi ime komandanta i jednog od oslobodilaca Beograda Koče Popovića, navode iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

"Kako ta akademska ustanova nema ime, trebalo bi je nazvati po legendarnom komandantu Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesniku Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma", navode iz LSV.

U saopštenju za medije LSV podseća da je Popović bio i jedan od oslobilaca Beograda, te da je osim ulice u gradu, "svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i da bude velika inspiracija generacijama budućih oficira".

U LSV očekuju da i druge institucije uskoro ponesu imena brojnih heroja Drugog svetskog rata, a u saopštenju podsećaju da su već predlagali uvođenje u nastavu časa posvećenog antifašizmu, što će njihova narodna poslanica u srpskom parlamentu Olena Papuga i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje.

"Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli", navodi LSV u saopštenju, koje je potpisao lider stranke Nenad Čanak, koji očekuje da to učine i druge zemlje bivše zajedničke države.

Istovremeno bi, kažu u toj stranci, trebalo da javni servisi barem jednom nedeljno, građanima i građankama ponudi emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine narodnooslobodilačke borbe.

"Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija", smatraju u LSV, te zaključuju da je antifašizam kao i pre sedam decenija jedini recept za trajni mir na ovim prostorima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve