Politika
17.02.2018. 10:40
Marko R. Petrović

DESNO OD MOZGA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Glavni politički trend u svetu, jačanje ekstremne desnice, nije zaobišao ni Srbiju. Ponovo se rađaju političke partije, organizacije, pokreti koji po pravilu u svom nazivu imaju gramatički nepravilan oblik prideva - „srbski"

Za nešto više od godinu dana srpsko političko nebo postalo je bogatije za više desničarskih organizacija i partija. Mnoge od njih, valjda da bi istakle svoju posvećenost „nacionalnoj stvari", u nazivu koriste nepravilan oblik prideva -„srbski". Srbski narodni pokret „Zbor", Srbsko pravoslavno bratstvo 1389, Svesrbski otadžbinski sabor, samo su neka od imena ovih organizacija registrovanih kao udruženja građana.

Početkom godine osnovana je i Srpska desnica, stranka kojoj je na čelu nekadašnji član Pokreta 1389 Miša Vacić, koji je pre tri godine osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Od stereotipa u pogledu korišćenja prideva „srbski" odudara u decembru registrovan pokret Dostojni Srbije, čiji su osnivači, pored ostalih, profesor Zoran Buljugić, poznat i kao prevodilac knjige „Mit o Holokaustu", koja je u Srbiji zabranjena, kao i dr Jovana Stojković, psiholog i veliki borac protiv obaveznog vakcinisanja dece.

Buljugić pak, kako sam priznaje za „Ekspres", ima veoma dobre lične odnose s pripadnicima organizacija Srbska akcija i Srpski carostavnik. Ove dve organizacije su početkom februara u žižu javnosti dospele organizovanjem pomena predsedniku marionetske srpske vlade u vreme Drugog svetskog rata Milanu Nediću, kao i inicijativom da mu se u Beogradu podigne spomenik.
Sam skup je umalo završen tučom između aktivista Srbske akcije s jedne i simpatizera DS i LDP s druge strane. Nekoliko momaka koji su se našli među pripadnicima ovih desničarskih organizacija „pozdravilo je" okupljene na suprotnoj strani nacističkim pozdravom -visoko podignutom desnom rukom -ali su se organizatori skupa potom ogradili od njih, rekavši da nije reč o njihovim članovima.

Srbska akcija i Carostavnik su, zajedno sa organizacijom Nacionalni srpski front, novembra prošle godine, međutim, organizovali i posetu delegacije Nacional-demokratske partije Nemačke, ultradesničarske organizacije koju u Nemačkoj najčešće opisuju kao neonacističku, a koju su činili njen nekadašnji lider, a sadašnji poslanik u Evropskom parlamentu Udo Fojt i Torsten Hajze.

Uzgred, Nacionalni srpski front nastao je posle zabrane neonacističke organizacije Nacionalni stroj, kojoj je na čelu bio Goran Davidović Firer, koji i danas važi za nezvaničnog lidera NSF.
Zanimljivo je, takođe, da je posetu nemačkih ultradesničara pomogao i Fudbalski klub Rad. Na pitanje kako su to oni pomogli, Buljugić, koji je i sam učestvovao na tribini zajedno s Fojtom, Hajzeom i jednim od čelnih ljudi Srbske akcije Markom Dimitrijevićem, odgovara da su se gosti iz Nemačke za vreme trodnevnog boravka u Beogradu besplatno hranili u restoranu tog fudbalskog kluba.

Nije nebitno reći i da jedna od navijačkih grupa koja se vezuje upravo za FK Rad, a koja sebe naziva „United force" važi za jednu od onih koja je najotvorenije neonacistički usmerena, na šta nedvosmisleno ukazuju i njihovi transparenti i barjaci rašireni na tribinama.
Pa, ipak, i Buljugić i pripadnici Srbske akcije odbacuju kritike da su nacisti ili fašisti.

Buljugić za „Ekspres" kaže da jeste krajnji desničar, ali dodaje da to ne znači automatski da je i nacista.
- U Srbiji ne postoji ekstremna desnica u smislu neonacizma. Neke organizacije jesu zabranjene, ali teorijski biti krajnje desno ne znači automatski biti i nacista. Ja sam krajnji desničar, ali nisam nacista. Nacistička država je totalitarna i zahteva uništavanje rasno nižih nacija i ideoloških protivnika. A ja smatram da je krajnje desna država istinski pravna država u kojoj se znaju red i poredak - kaže Buljugić za „Ekspres". Sve druge države su, kako kaže, uređene na „sporan način", odnosno samo spolja, dok iznutra same sebe urušavaju.

Buljugić, takođe, negira da je antisemita. To je, međutim, teško spojivo s činjenicom da je još pre osam godina preveo knjigu „Mit o Holokaustu" Jirgena Grafa, koji je zbog nje u Švajcarskoj osuđen na 15 meseci zatvora. Knjiga, naime, negira postojanje plana za istrebljenje Jevreja u Drugom svetskom ratu.
Tvrdnje iz knjige o navodno lažnim gasnim komorama ili istrebljenju Jevreja, Buljugić je oktobra 2010. godine čak branio rečima zbog kojih je, između ostalog, i sama knjiga zabranjena kao delo u kojem se propagiraju nacionalna i verska mržnja.

„Da! To jeste laž! Zato što gasne komore, on to dokazuje u stvari, nisu postojale. Postojale su za uništavanje insekata, ali ne i ljudi. Moj motiv za objavljivanje te knjige bio je isključivo naučne prirode. Dakle, hteo sam da se čuje i neka druga strana i smatram da je Jirgen Graf značajan istoričar, da je vrlo nepristrasan. Koristio je bogatu i ogromnu literaturu", rekao je tada Buljugić za Radio „Slobodna Evropa".

S druge strane, kada govori o saradnji s nemačkom NPD, Vuk Stanišić, koji se predstavlja kao aktivista Srbske akcije i član njenog odseka za kontakt s medijima, navodi da je to organizacija koja okuplja nemačke rodoljube.

- To je legalna i legitimna politička snaga koja ima poslanike u lokalnim i regionalnim parlamentima širom Nemačke, kao i svog poslanika u Evropskom parlamentu. To je, dakle, patriotska organizacija, a ne nacistička. NPD ima određeni stepen istorijskog revizionizma, ali apsolutno ne podržava Hitlerove zločine. Kao što ne podržava ni NATO zločine. NPD podržava srbsko Kosovo i protivi se NATO agresiji na srbske zemlje. Zato je i normalno da Srbi budu bliski s takvom organizacijom, a nenormalno je i sramno da partije iz Srbije budu bliske s partijama ratnog zločina Šredera ili Angele Merkel, koja se fanatično bori za šiptarsku okupaciju Kosova i Metohije i koja pravda zločinačku politiku prema Srbiji. Dakle, nismo mi ti koji sarađujemo sa zločincima iz Nemačke, već to čine druge političke organizacije u Srbiji, iz vlasti i opozicije -navodi Stanišić u pisanim odgovorima „Ekspresu".

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve