Politika
11.02.2019. 13:21
Vanja Marinković

DRUGA STRANA: Ramuš vs. ceo svet

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Nakon zaoštrenih odnosa sa Briselom, ucenjivačkog tona u pismima ambasadorima Kvinte, ignorisanju upozorenja Vašingtona, prištinski premijer najavljuje i prekid komunikacije sa misijom Ujedinjenih nacija. Ima li on zaista neki tajni master plan?

Što bi rekao glavni urednik jednih beogradskih dnevnih novina: Ljudi, ko stoji iza ovog čoveka?! U najnovijem činu drame zvane Kosovo, u trenutku dok je još uvek potpuno neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljati o Kosovu, prištinski premijer Ramuš Haradinaj napravio je presedan. Takoreći, zaratio je sa celim svetom. Jer kako drugačije nazvati situaciju u kojoj on javno poručuje da prekida komunikaciju sa misijom UN. Ovakva reakcija usledila je nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 odsto na srpsku robu.

- Mi ne komuniciramo više sa njima. Unmikovi ljudi pišu ta pisma i šalju ih tamo. Ne smatram da je to odraz istine. Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanesene štete i veliki bol, kao i nerešavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija - kazao je Haradinaj.

Nije trebalo mnogo vremena, stigao je odgovor Unmika u kojem se ističe da misija ostaje posvećena svojoj ulozi da služi narodu Kosova u okviru mandata koji je ta misija dobila od Saveta bezbednosti. Floskula. Kraj.

Samo dva dana ranije isti Haradinaj odbacio je kao neprihvatljiv stav Evropske unije da Rudarski kombinat "Trepča" može biti deo dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Briselu je odgovorio kratko: Evropska unija izgubila je put u svom dvorištu.

- Izjava portparolke EK Maje Kocijančič da "Trepča" treba da bude deo dijaloga je izjava bez presedana, neprihvatljiva i kao takva dovodi u pitanje suverenitet države Kosovo. Uvođenje taksa je odluka Kosova, izneli smo argumente. Uslovljavanje dijaloga je neprihvatljivo. Ako bismo pravili listu uslova, onda bismo tražili od Srbije izvinjenje za zločine na Kosovu... Takse ostaju do priznanja - izričit je bio Haradinaj.

Koliko ne mari ni na poruke Amerike, nezvaničnog sponzora nezavisnosti Kosova, ukazuje i iznenađujuća odluka da za svog političkog savetnika u vladi Kosova postavi ni manje ni više nego Sulejmana Seljimija, "inače osuđenog ratnog zločinca". Usledile su nove oštre reakcije ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta, koji je upozorio da "lideri svih strana treba da prestanu sa podržavanjem takvih pojedinaca".

- Takva podrška dovodi u pitanje posvećenost Kosova vladavini prava - naveo je ambasador na Tviteru.

Nakon zaoštrenih odnosa sa Briselom, ucenjivačkog tona u nedavnom pisaniju ambasadorima Kvinte, ignorisanju brojnih upozorenja Vašingtona i najavljenog prekida komunikacije sa Ujedinjenim nacijama, ostaje samo jedno pitanje: Ima li ovaj čovek neki master plan?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve