Han u ponedeljak na Kosovu zbog taksi na srpsku robu

Han u ponedeljak na Kosovu zbog taksi na srpsku robu


Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han 3. decembra putuje na Kosovo kako bi sa prištinskim zvaničnicima razgovarao o uvedenim carinskim stopama na robu iz Srbije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i BiH.

Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povalačenje ovih mera i naglasiti porebu za fokuranjem na popravljanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatiliš, saopšteno je u Komisiji.

Planirano je da se komesar Han u ponedeljak sastane sa prištinskim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Kadri Veseljijem kao i sa predstavnicima opozicije.

U Evropskoj komisiji za Tanjug su potvrdili da je Johanes Han povodom nametnutih mera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

Iz EU više puta su naglasili da su od vlasti u Prištini jasno trašili povlačenje tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatrašila je ukidanje tarifa i u direktnom razgovoru sa Hašimom Tačijem.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar