INTERPOL ODBACIO ZAHTEV SRBIJE?! Ništa od skidanja Kosova sa dnevnog reda zasedanja

INTERPOL ODBACIO ZAHTEV SRBIJE?! Ništa od skidanja Kosova sa dnevnog reda zasedanja


Predsedavajući Interpola odbacio je zahtev Srbije i pet zemalja članica da Generalna skupština glasa o skidanju sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu takozvanog Kosova u ovoj  instituciji, saznaje Sputnjik od diplomatskih izvora u Dubaiju gde se održava zasedanje.

Tako je predsedavajući na početku sednice odbio da uvrsti u dnevni red zahtev koji su uz Srbiju podržali i Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam.

Zbog takve odluke vrha Generalne skupštine, članice neće imati priliku da se izjasne o stavljanju zahteva takozvanog Kosova na dnevni red, pošto se isključivo glasalo o dnevnom redu u celini, onako kako ga je predložio Izvršni komitet.

A o toj tački koja se odnosi na odlučivanju o kosovskom članstvu, prethodno se glasalo samo na sednici Izvršnog komiteta i tu je bio odnos 7:6 za stavljanje na dnevni red.

U utorak se dakle, definitivno raspravlja o zahtevu Prištine, a nakon toga će uslediti glasanje i to u dva kruga. Potrebno je dvotrećinska većina da Kosovo prođe, a za to će imati dve prilike.

Naime, ako ne uspeju iz prve, onda će imati još jedno glasanje, a ako ni tada ne budu imali potrebnu većinu, onda se predlog odbacuje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar