Vesti
10.10.2017. 15:37
Marko R. Petrović

MNOGO HTELI, NIŠTA ZAPOČELI: DOS-ova neispunjena obećanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nijedno od deset obećanja iz „Ugovora s narodom" DOS nije ispunio, ili bar to nije učinio do kraja

Lepo je zvučao „Ugovor s narodom", koji su lideri 18 partija Demokratske opozicije Srbije ponudili građanima pred septembarske izbore 2000. godine. I, kao i sve što je lepo, kratko je trajao jer, što bi rekao Oliver Dragojević, „sve što je lepo ima kraj". U ovom slučaju, međutim, nije bilo ni početka. Nijedno od deset obećanja DOS nije ispunio, ili bar to nije učinio do kraja
Evo šta su obećavali, a šta (ni)su uradili.
PRVO: Usvojićemo deklaraciju o hitnim pripremama za donošenje novog ustava radi otklanjanja postojećeg ustavnog haosa.
IZNEVERENO: Deklaracija o okviru ustavnih promena nije usvojena. Ustavni haos potrajao je još godinama, čemu je doprinelo i usvajanje Ustavne povelje Državne zajednice Srbije i Crne Gore februara 2003. godine, a s kojom nisu bili usklađeni republički ustavi. Do donošenja Ustava 8. novembra 2006. godine, građani Srbije živeli su u državi čiji je okvir definisao Miloševićev ustav. Pitanje je i kada bi Srbija dobila novi ustav da se u međuvremenu Crna Gora nije otcepila.
DRUGO: Donećemo rezoluciju kojom se ukida sadašnja ekonomska i politička blokada Crne Gore, a najviši državni organi obavezuju se da odmah otpočnu razgovore s legitimnim izabranim rukovodstvom Crne Gore o karakteru i funkcijama buduće Državne zajednice Srbije i Crne Gore.
IZNEVERENO: Ova rezolucija trebalo je da bude, kako je još avgusta 2008. godine najavljivao Mlađan Dinkić, tema prve sednice novog saziva saveznog parlamenta. Odnosi između Beograda i Podgorice jesu odmrznuti, tri godine kasnije formirana je i državna zajednica, ali koja je posle još tri godine prestala da postoji.

INTERVJU, ZORAN ŽIVKOVIĆ: Ni Đinđiću ni sebi ne opraštam 6. oktobar

TREĆE: Obavezujemo buduću vladu da odmah podnese program konkretnih mera Savetu bezbednosti UN, čime bi se omogućila dosledna primena Rezolucije 1244 o Kosovu, očuvao teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, garantovalo pravo na miran i siguran život, i podstakla njegova integracija u institucije zemlje.
IZNEVERENO: O ovome najrečitije govore činjenice. Kosovo je 17. februara 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost. Vlast koja je došla posle DOS-a nije mogla da vrati vreme. Aprila 2013. godine potpisan je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poznat kao Briselski sporazum. Nigde se ne spominju ni Rezolucija 1244 niti očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao ni podsticanje integracije u institucije Srbije.
ČETVRTO: Donećemo zakon kojim ćemo smanjiti broj ministarstava barem za trećinu, ukinuti sva ministarska mesta bez portfelja i ograničiti broj potpredsednika na najviše tri.
IZNEVERENO: Prva vlada Zorana Đinđića jeste bila manja od poslednje vlade Mirka Marjanovića, ali ne za trećinu. Imala je svega šest članova manje, što je bilo manje od petine Marjanovićevog kabineta. Ministri bez portfelja jesu ukinuti u prvom trenutku, ali je zato bilo čak sedam potpredsednika. Trebalo je namiriti sve koalicione partnere i partnerčiće. Povećan je broj ambasada, zaposleno je na hiljade ljudi u državnoj administraciji, od lokalnog, preko republičkog, do saveznog nivoa...
PETO: Donećemo zakon kojim se svim poslanicima i članovima vlade zabranjuje gomilanje funkcija tokom mandata. Članovima vlade tokom mandata biće izričito zabranjeno da tokom mandata upravljaju privrednim organizacijama.
IZNEVERENO: Zakon, naravno, nikada nije donet. Članovi vlade i poslanici su gomilali funkcije po upravnim odborima, i sve to su masno naplaćivali.

GENERAL ACO TOMIĆ U EKSKLUZIVNOJ ISPOVESTI ZA EKSPRES: Priča o građanskom ratu uoči 5. oktobra je izmišljena

ŠESTO: Nova vlada će se obavezati da u roku od sto dana stavi na uvid nadležnim skupštinskim odborima sve tajne policijske dosijee.
IZNEVERENO: Uvid u policijske dosijee imali su samo pojedinci, a i ono što su videli bilo je većim delom zatamnjeno. DB nikada nije reformisana.
SEDMO: Svi članovi vlade i narodni poslanici biće obavezani da objave detaljan pregled svog imovinskog stanja i stanja članova svoje porodice na dan stupanja na dužnost.
IZNEVERENO: Neki su objavili podatke o svojoj imovini, neki nisu. Čak ni kasnije osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije, s veoma skučenim mogućnostima za delovanje, nije znatno doprinelo tome da se situacija popravi. Nikada nije donet ni zakon o poreklu imovine.
OSMO: Od Narodne skupštine Republike Srbije zahtevamo da odmah obustavi primenu onih zakona koji proizvode ogromnu društvenu štetu Srbiji i njenim građanima.
IZNEVERENO: Umesto toga, u Skupštini su doneti zakoni koji su poslužili da se pod sumnjivim okolnostima privatizuje gotovo sve što je moglo da se proda od državne i društvene imovine.
DEVETO: Odabraćemo jednu renomiranu, nezavisnu revizorsku kuću da izvrši reviziju budžeta i obavi temeljan pregled finansijskog poslovanja parlamenta i vlade tokom prethodnih mandata.
IZNEVERENO: O tome da je bilo koja revizorska kuća, a kamoli renomirana, uradila ovaj posao, javnost nikada nije obaveštena. A vlada i parlament su i dalje nastavili da troše nemilice, uz samo povremeno kozmetičko smanjenje troškova.
DESETO: Skupština će formirati nezavisnu komisiju eksperata koja će preispitati i obnarodovati sve relevantne dokumente, audio i video zapise koje je sadašnja vlast držala u tajnosti, a odnose se na vođenje unutrašnje i spoljne politike Srbije i Jugoslavije u periodu 1987-2000.
IZNEVERENO: Od ove i ovakve komisije nije bilo ni traga ni glasa, pa samim tim nije bilo ni obnarodovanja „relevantnih dokumenata". Mnogo više koristi u tom pogledu građani Srbije imali su od „Vikiliksa" i CIA, koji je skinuli veo tajnosti s jednog broja svojih poverljivih dokumenata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve