Politika
20.08.2018. 15:57
R.E/b92.net

NAPREDAK ZAVISI OD REFORMI U OBLASTI VLADAVINE PRAVA: "Srbija u EU do 2025. – ostvarljivo, ali ne i garantovano"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti smatra da je 2025. godina ostvarljiv datum za pristupanje Srbije EU.

Međutim, on navodi da se to ne može garantovati i ističe da napredak u najvećoj meri zavisi od reformi u Srbiji.

Ambasador Austrije, koja je 1. jula preuzela predsedavanje EU, rekao je u intervjuu za portal European Western Balkans da napredak pre svega zavisi od reformi u oblasti vladavine prava, te istakao da će ta zemlja nastaviti snažno da podržava sprsku perspektivu pristupanja.

On je naveo da se Austrija nada da će doći do značajnog i konkretnog napretka u procesu proširenja na Zapadnom Balkanu, pogotovo kad je reč o Srbiji, te dodao da ta tema zaslužuje visoku političku pažnju.

Dodao je i da njegova zemlja tokom predsedavanja želi da se fokusira na tri prioriteta, među kojima su bezbednost i borba protiv nelegalnih migracija, zaštita evropske konkurentnosti i prospretita i održavanje snažnog fokusa na stabilnost Jugoistočne Evrope.

Upitan da li će tokom predsedavanja Austrije EU biti održane dve međuvladine konferencije na kojima će Srbija ovoriti još poglavlja u pregovorma, ponavlja da proces reformi zavisi od Vlade Srbije, te da EU mora da vidi uočljiv napredak u srpskoj reformskoj agendi.

Luteroti, govoreći o Berlinskom procesu i ishodu samita u Londonu, navodi da je to dobar i uhodan format, ali da napredak ili neuspeh u pomirenju, rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja ili saradnja u infrastrukturnim projektima ne zavise od formata, već od zalaganja svih uključenih aktera.

On kaže da su neki političari na Zapadnom Balkanu preduzeli prave korake i naglasili da jedino pomirenje i regionalna saradnja mogu da dovedu do stabilnosti i prosperiteta, ali da još mnogo mora da se uradi po tom pitanju.

Luteroti kaže i da će mladi Balkana odrediti budućnost regiona i ističe da zato Austrija podržava Regionalnu kancelariju za saradnju mladih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve