Politika
11.02.2018. 08:46
R.E./Beta

NORVEŠKI AMBASADOR: Srbija u EU, ali tek 2025.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da je 2025. godina realan datum za ulazak Srbije u EU ukoliko nastavi sa sprovodjenjem reformi nesmanjenim entuzijazmom, ako bude održavala dobre odnose sa susedima i ako se uskladi sa zemljama EU po svim važnim pitanjima.

"Evropska unija ne postavlja rokove za ulazak u EU. Pre je reč o postavljanu datuma kao cilja. Pravo pitanje je koliko brzo će Srbija moći da ispuni uslove za članstvo", kazao je Bjornstad za izdanje Večernjih novosti od nedelje, komentarišući Strategiju proširenja EU za Zapadni Balkan, objavljenu ove nedelje.

Upitan da li normalizacija odnosa s Kosovom znači priznanje nezavisnosti, Bjornstad je kazao da EU stalno koristi termin normalizacija i da će članice Unije "očigledno dobro razmisliti pre nego što u svoju zajednicu uključe zemlju koja je u nekom konfliktu i ima nerešene probleme".
"To podrazumeva stvaranje stabilnog i nekonfliktnog odnosa, gde Srbija i Kosovo mogu da uspostave trgovinsku razmenu i da zajedno rade na rešavanju zajedničkih izazova, umesto da se bave neslaganjima", rekao je.
Dodao je da trenutna situacija samo pogoršava ekonomsko stanje u Srbiji, pošto je "neraščišćen odnos s Kosovom izvor nestabilnosti u regionu, a investitori ne vole nestabilnost".
On je rekao da ja mala verovatnoća da dodje do promene načina glasanja u EU i da se odustane od traženja saglasnosti svih država za prijem novih članica.
"Sve izmene sporazuma moraju se ratifikovati u zemljama članicama. Nijedna zemlja nema neće prihvatiti izmene ukoliko nema pravo na veto", kazao je norveški ambasador.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve