Politika
17.05.2018. 14:43
R.E/Blic

NOVI ZAPADNI PLAN ZA KIM: Srbija da prizna Kosovo, Amerika da sebi približi Srbiju, najveću i najmoćniju državu u regionu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dijalog Beograda i Prištine mora da dovede do priznanja Kosova kao nezavisne države od strane Srbije. Još nije došlo vreme za razmenu teritorija Kosova i Srbije. Amerika mora da zaustavi sporo klizenje Kosova ka zamrznutom konfliktu. Kosovo treba da dobije malu vojsku.

Ovako američki institut "Istok Zapad", na čijem je čelu bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter, vidi put ka rešenju kosovskog pitanja i budućnosti Kosova i Metohije. Reč je o institutu koji ima uticaja u američkoj javnosti, ali stavovi koje oni iznose u svojim izveštajima zapravo su stavovi stručnjaka upućenih u situaciju u regionu Zapadnog Balkana.

Njihov plan nema veze sa američkim planom za Kosovo, koji je dostavljen Srbiji i o kome je "Blic" pisao, ali budući da je reč o uticajnom američkom institutu, iza kojeg stoje uticajni političari, njihovi stavovi zapravo predstavljaju preovlađujuće mišljenje u američkoj stručnoj javnosti.

Izveštaj, naslovljen "Vreme je za akciju na Zapadnom Balkanu" objavljen je nedavno, a rečenice sa početka teksta upravo njegov deo.

U izveštaju se analizira, kako je objašnjeno, potreba za hitnom i prelomnom akcijom SAD i EU kako bi se rešila goruća pitanja i sprečio potencijalni sukob na Zapadnom Balkanu.

 U ključnim preporukama za američku diplomatiju kad je o Srbiji reč, u izveštaju se ukazuje da "SAD treba da obnove i ojačaju odnose sa Srbijom, najvećom i najmoćnijom državom u regionu".

I mada su delovi ovog izveštaja već objavljeni, portal "Kossev.info" koji je imao uvid u sam dokument, objavio je detalje poglavlja koji se tiče Kosova i Metohije, a pod nazivom "Zaustaviti da Kosovo polako klizi ka statusu zamrznutog konflikta"

Zamrznuti sukob

Kosovo zalazi u zamrznut sukob u kojem će njegov sporni međunarodni status postati njegova nesrećna stvarnost. Poslednjih deset godina dokazalo je da čak i priznanje svih država EU, ili značajnog dela međunarodne zajednice neće promeniti položaj Kosova sa Srbijom, niti smanjiti podršku Rusije opstrukciji Srbije. Rešenje zahteva da Srbija i Kosovo pomire svoja neslaganja oko državnosti Kosova.

 Povlačenje KFOR-a

Ova normalizacija dala bi opipljivu korist za region. To bi dovelo Srbiju bliže EU i omogućilo Kosovu da nastavi sa procesom punopravnog članstva u UN i druge međunarodne organizacije. Članstvo Kosova u INTERPOL-u, na primer, omogućilo bi veću saradnju i koordinaciju u borbi protiv korupcije i terorizma. Vremenom bi, sa popuštanjem napetosti, normalizacija takođe omogućila KFOR-u, koji uključuje značajne snage SAD-u, da smanji svoje fizičko prisustvo i posvećenost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve