Politika
08.08.2016. 10:10
ekspres

OTVORENO PISMO, JOČIĆ: Slučaj "Bitići" i Gurijeva zla namera

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pošto se general bavi i izmišljenim pitanjima koja su mu navodno u moje ime postavili, da probamo da nađemo odgovor na neka stvarna pitanja u vezi s tragičnim događajima iz naše bliže prošlosti. Ja na njih nisam znao da pronađem odgovor, a general je njihov savremenik

Bivši ministar policije Dragan Jočić oglasio se povodom navoda koje je o njemu u intervjuu za Ekspres izneo general Goran Radosavljević Guri.

On je, između ostalog, naveo da Jočić iz njemu nepoznatih razloga nije blagovremeno reagovao da se spreči paljenje ambasada u Beogradu. Radosavljević je takođe naveo da ga je po Jočićevom nalogu saslušavao general Mirković, tražeći da odgovori na pitanje da li kuje zaveru protiv tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

Gurijevi navodi, kako navodi Jočić, ne mogu da se demantuju jer su plod zle namere, ali mogu da se postave mnoga smislena pitanja, kao ono veoma bitno za odnose Srbije i Amerike - ko je i zašto ubio braću Bitići?

Pismo bivšeg ministra policije prenosimo u celosti:

"Nije mi namera da se bavim onim što je general rekao o meni u svojoj ispovesti Ekspresu. Jer potpuno je besmisleno demantovati zlu nameru, pomešana vremena, radnje i izvrnuta sećanja.

Ali mi zato izgleda vrlo smisleno, pošto se general bavi i izmišljenim pitanjima koja su mu navodno u moje ime postavili, da probamo da nađemo odgovor na neka stvarna pitanja u vezi s tragičnim događajima iz naše bliže prošlosti. Ja na njih nisam znao da pronađem odgovor, a general je njihov savremenik.

bitici 2

Ko je i zašto besmisleno ubio trojicu braće Bitići 30 dana po prestanku NATO agresije na Srbiju? Ko je gurao hladnjaču punu leševa kosovskih Albanaca, stradalih ko zna gde i kako, u dunavske plićake kod Tekije?

General kaže za sebe da je profesionalac koji je u Žandarmeriji organizovao obaveštajni rad koji je proizvodio tačne i pravovremene informacije. Skoro da se sve može otkriti i predvideti. Ne sumnjam da je to iskustvo stekao kao rukovodilac operativno-potražnih grupa za vreme sukoba protiv terorista na Kosovu.
Ali, onda se sama postavljaju pitanja:

Zašto je i za čiji račun Srbija kompromitovana i zašto je posramljena časna borba srpske policije protiv terora kosovskih Albanaca?

Zašto su srpske policijske kasarne nadomak Beograda (Batajnica), ali i u unutrašnjosti zemlje, tajno, u "prljavim akcijama podmetanja" pretvarane u masovne grobnice poluzakopanih kosovskih Albanaca koji su stradali ko zna gde i ko zna kako?

Ko je gurao hladnjaču punu leševa kosovskih Albanaca, stradalih ko zna gde i kako, u dunavske plićake kod Tekije? Da bi ona s prvim sušnim danima izronila kod Kladova.

Ko je survavao neotežanu hladnjaču u Perućko jezero? A ko je tu hladnjaču potapao "zoljama" (raketnim bacačima) tako da su leševi satima plivali po jezeru naočigled meštana i svih koji su tuda prolazili?

Bilo bi takođe korisno, ali i pravedno, pomoći u konačnom razrešenju slučaja ubistva braće Bitići, američkih državljana i dobrovoljaca u terorističkoj OVK. Slučaja kojim američka administracija muči svaku srpsku vladu, od Koštuničine pa do Vučićeve, u vrlo probranim političkim momentima, bilo da su to izbori kod njih ili prelomni trenuci kod nas.

Ko je i zašto besmisleno ubio trojicu braće Bitići 30 dana po prestanku NATO agresije na Srbiju? Umesto da po rešenju srpskih vlasti zbog prekršaja ilegalnog prelaska granice budu pušteni na slobodu, njih su na vrlo čudan način ponovo lišili slobode. A potom su ih posle tri dana odveli i streljali. Lokacija njihovog utamničenja i pokopa bio je vežbovni policijski centar u Petrovom Selu. Mesto čvrste discipline i strogih protokola službe. General je bio rukovodilac tog centra, tada, doduše, odsutan.

guri nemanja5Nikada se nisam bavio Gurijevim NATO odličjima dodeljenim u frankfurtskoj bazi. Nisam ispitivao njegove kontakte sa američkim činovnicima. Međutim, kada danas sa ove distance sagledam neke činjenice taj odnos je vrlo neobičan

Ili je možda posredi bio drugačiji scenario u kojem su se neki događaji neplanirano oteli kontroli? Da sve bude još čudnije, braća Bitići su zakopana u policijskoj kasarni sa sve srpskim pravosnažnim rešenjima o otpustu, u svojim zatvorskim košuljama, povrh masovne grobnice. Možda u svemu ovome treba tražiti i deo razloga za kasnija dešavanja i moje odluke.

Na kraju, za vreme mog ministrovanja i generalovog službovanja, nikada se nisam bavio njegovim NATO odličjima dodeljenim u frankfurtskoj bazi. Nisam ispitivao njegove kontakte s američkim činovnicima bilo koje vrste i struke. Međutim, kada danas s ove distance sagledam neke činjenice taj odnos je vrlo neobičan.

Bivši ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije
Dragan Jočić

BIVŠI MINISTAR KOJI JE NAPUSTIO DSS

Dragan Jočić je bio potpredsednik Demokratske stranke Srbije i njen član od osnivanja, a od 2004. do 2008. obavljao je funkciju ministra unutrašnjih poslova u vladi Vojislava Koštunice. Jočić je 25. januara 2008. doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je bio teško povređen i posle koje se povukao iz javnosti. Pre dve godine napustio je DSS.if (document.currentScript) {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve