POČEO VANREDNI SABOR SPC: Glavna tema sukob Vaseljenske i Moskovske patrijaršije oko Ukrajine

POČEO VANREDNI SABOR SPC: Glavna tema sukob Vaseljenske i Moskovske patrijaršije oko Ukrajine

foto Marko Djokovic patrijarsija


Jesenje zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), najvišeg jerarhijskog predstavništva i crkvenozakonodavne vlasti, počelo je danas u Parijaršiji, saopštila je Informativna služba SPC.

U saopštenju nije navedeno koje će teme biti pred arhijerejima.

Prilikom zakazivanja vanrednog zasedanja, na redovnom Saboru u maju, najavljeno da će se razmatrati unapredjenje crkvene prosvete, ali su dogadji, po svemu sudeći, nametnuli i dopunu dnevnog reda.

Poglavar SPC patrijarih Irinej najavio je nedavno da će se razmatrati i sukob između Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve zbog zbivanja na području Ukrajine.

Uoči početka zasedanja, na sajtu Informativne službe SPC objavljen je tekst episkopa bačkog Irineja koji je najavio da su patrijarh Vartolomej i predsednik Ukrajine Petar Porošenko potpisali sporazum o saradnji izmedju carigradske Patrijaršije i Ukrajine kao države, u prvom redu o saradnji na stvaranju samostalne Pravoslavne crkve u Ukrajini.

“Vaseljenski patrijarh preuzima obavezu da pripremi Tomos kojim bi se dvema dosadašnjim raskolničkim grupacijama u Ukrajini priznala puna crkvena autokefalnost bez obzira na stav kanonske Ukrajinske Crkve, koja ima dvaput više vernika nego obe raskolničke ‘crkve’ zajedno, i na stav moskovske Patrijaršije i drugih pomesnih crkava, medju njima i Srpske pravoslavne crkve”, upozorio je episkop Irinej, koji je i portparol Svetog arhijerejskog sabora SPC.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar