POSLE RAZGOVORA SA SKATOM: Vučić pozvao SAD da iskoriste svoj politički uticaj na Prištinu

POSLE RAZGOVORA SA SKATOM: Vučić pozvao SAD da iskoriste svoj politički uticaj na Prištinu

Foto: Beta/ Miloš Miškov


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas američkog ambasadora Kajla Skata, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu, da SAD iskoriste politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

“Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić, saopštila je njegova pres služba.

Kako se navodi u saopštenju, Skot je rekao ;da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona i podsetio da je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ambasador Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost i zahvalio Srbiji na uzdržanom reagovanju na poslednje dogadjaje”, dodaje pres služba predsednika Srbije.

Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, navodeći da Srbija nije prekršila nijednu od njih.

“Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost”, rekao je on, dodajući da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredovanje Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar