Vesti
18.03.2019. 13:30
R.E./RTS

PRAVNICI IZ PRIŠTINE: Sporazum sa Beogradom može da poništi Rezoluciju 1244

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pravnici u Prištini smatraju da bi eventualni sporazum sa Beogradom mogao da rezultira poništavanjem Rezolucije1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Univerzitetski profesor Arsim Bajrami izjavio je da će sporazum Prištine i Beograda biti podržan od EU, ali uzimajući u obzir uključenost UN u pitanje Kosova kroz Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, "sporazum bi morao formalno da poništi Rezoluciju 1244 i zameni je drugom, koja će otvoriti put za članstvo u UN".

"Na neki način, ova rezolucija bi okončala međunarodnu administraciju uspostavljenu 1999. godine i na neki način poslužila kao priznanje nezavisnosti Kosova od strane država članica Saveta bezbednosti", rekao je Bajrami.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti rekao je, međutim, da veruje da o mogućem sporazumu ne mora da se raspravlja u SB UN.

"Međutim, indirektno bi takav sporazum morao da bude formalizovan jer, bez obzira na to da li nam se to sviđa ili ne, Rezolucija 1244 je na snazi na Kosovu", rekao je Hoti.

"Promena svih ovih okolnosti može da se desi samo u slučaju kada je ova odluka poništena i usvojena drugom odlukom koja bi odražavala sadržaj mogućeg sporazuma", dodao je Hoti za RSE.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve