Politika
14.12.2017. 12:46
R.E.

PRE 22 GODINE ZVANIČNO OKONČAN RAT U BIH: Na današnji dan potpisan Dejtonski sporazum

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski sporazum, potpisan je 14. decembra 1995. godine u Parizu, čime je okončan građanski rat u BiH.

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali nekadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tuđman, i Alija Izetbegović iz BiH.

U svojstvu svedoka dokument su u Jelisejskoj palati u Parizu potpisali predsednici SAD Bil Klinton i Francuske Žak Širak, premijeri Rusije Viktor Černomirdin i Velike Britanije Džon Mejdžor, nemački kancelar Helmut Kol i predsednik Vlade Španije Felipe Gonzales, koji je bio predstavnik EU.

Ovim dokumentom potvrđen je mirovni sporazum postignut 21. novembra iste godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, koji je parafiran posle tronedeljnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD.

Dejtonskim sporazumom Bosna i Hercegovina je podeljena na dva entiteta: Republiku Srpsku koja obuhvata 49 odsto ukupne teritorije, i Federaciju BiH sa 51 odsto teritorije.

Skupština SR Jugoslovije ratifikovala je Dejtonski sporazum 13. novembra 2002. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve