“PREBIJETE NEKOG, PA MU ONDA KAŽETE OKRENI SE BUDUĆNOSTI”: Dačićeva poruka “političkim doktorima” sa Zapada

“PREBIJETE NEKOG, PA MU ONDA KAŽETE OKRENI SE BUDUĆNOSTI”: Dačićeva poruka “političkim doktorima” sa Zapada

Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Bukureštu da je mnogo “političkih doktora” koji Srbiji savetuju da se okrene budućnosti, a pod tim ustvari misle jedino “priznajte Kosovo“, te zapitao zašto ne poruče Prištini da se “okrene budućnosti” i prizna autonomiju Kosova u Srbiji.

– Šta znači okrenuti se budućnosti? – pitao je Dačić, koji je danas učestvovao na panelu “Bezbednosni izazovi na Balkanu“, u Temišvaru, a na kome su on i ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu, razmenili iskustva i razmišljanja o aktuelnim izazovima i njihovim uzrocima u regionu.

– Tu formulaciju koriste politički doktori kada je u pitanju Kosova, ‘okrenite se budućnosti, ostavite Kosovo’. Pa, recite ovima u Prištini ‘okrenite se u budućnosti, budite autonomija u Srbiji’. Prebijete nekog, pa mu posle kažete ‘okreni se budućnosti’. Nije to tako jednostavno. To su parole, to nije žživot – rekao je Dačić.

Ova reakcija ministra spoljnih poslova Srbije usledila je po završetku panela, a na komentar koji mu je upućen iz publike – da je 90 odsto njegove prezentacije bilo odlično, ali, posvećano prošlosti, a da je „budućnost ključna i ona interes vaše (Dačićeve) države“ .

– Budite konkretni, pa mi recite šta hoćete? Je li da Srbija prizna Kosovo? – zapitao je Dačić.

“Govorimo ovde o konkretnom problemu, koji je u toku, koji se rešava. Ne govorimo o srednjem veku. Možžete da kažžete Špancima i Kataloncima da se okrenu budućnosti. Možžete da kažete i Moldaviji i Moldavcima, ovima iz Pridnjestrovlja da se okrenu budućnosti…“, rekao je Dačić i zaključio:

– Mi smo u procesu rešavanja ovog pitanja i ono nije završeno, a vi budite direktni i kažite šta tačno mislite.

Dačić je poručio da se, zarad stabilnosti u regionu, mora tragati za kompromisima, da Srbija želi mirno rešenje kosovskog problema ali ne i poniženje.

“Reč Balkan – sastoji se od turskih reči krv i med i to je najbolja slika Balkana. S tim da je bilo mnogo više krvi nego meda i mislim da je vreme da se to promeni”, poručio je Dačić na konferenciji koju je otvorio zajedno sa rumunskim kolegom Teodorom Meleškanuom.

On je naglasio da je stabilnost regiona važna za stabilnost Evrope i da se zato moraju tražiti kompromisi, a ne da se prihvataju jednostrani akti.

“Nećemo priznati Kosovo ni po koju cenu, jer to nije pitanje EU ili Kosovo. Ne želimo da nam se tako postavljaju pitanja. Hoćemo mirno rešenje, ali poniženje Srbije ne”, kaže srpski ministar.

Dačić je primetio da EU trenutno ima veće probleme nego što je ulazak zemalja ZB, ali da je EU dobar projekat za Zapadni Balkan.

On je konstatovao da problemi postoje na Balkanu, ali da oni ne moraju da budu osnova za ratovanje.

“Potrebno je više razumevanja od međunarodne zajednice i u tom pogledu se trudimo da vodimo balansiranu spoljnu politiku koja uvažava sve naše strateške ciljeve”, ističe Dačić.

Podsetio je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, ali da ona ne može da uđe u Uniju dok se ne postigne pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom.

“A da li neko u EU zna šta treba da piše u tom sporazumu? Da li to znači da Srbija treba da prizna Kosovo?”, upitao je on, dodavši da cinično deluje da zemlje koje su priznale Kosovo govore da nema promena granica.

On naglašava da Rumunija nije priznala jednostranu odluku Prištine, i da će Rumunija i još četiri zemlje EU koje to takođe nisu uradile, reći da to ne mora, ali da će mnoge druge zemlje reći da to mora.

“S druge strane, to otvara dilemu u našem društvu- EU ili Kosovo. To su veoma velika i teška pitanja i mora da postoji duboko razumevanja o tome onih koji o tome pričaju”, naglašava Dačić.

Dodaje i da sve više zemalja uviđa da su pogrešile kad su priznali Kosovo.

Priština kaže da ih je priznalo 116 zemalja, ali to je laž, kaže on, dodajući da je razgovarao sa najvećim brojem tih zemalja i da se Uganda i Nigerija, koje se nalaze na spisku Prištine da su priznale Kosovo, uvrede kad im to kažete.

“Bio sam u Njujorku i američka administracija nam kaže da prestanemo da lobiramo da zemlje povuku priznanja Kosova, a na istom sastanku predsednik Albanije poziva sve zemlje da priznaju Kosovo. Morate da znate da dvostruki standardi postoje i mi to odlično znamo”, ukazuje srpski ministar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar