Politika
21.08.2018. 14:58
R.E./Beta

PRIMOPREDAJA PRVA DVA REMONTOVANA LOVCA Vučić: U novembru ćemo imati osam Migova 29 u letnom stanju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, prilikom primopredaje prva dva lovca Mig-29 iz Rusije na aerodromu Batajnica, da će na vojnoj paradi u novembru Vojska Srbije imati osam aviona istog tipa u letnom stanju.

"Kada sam postao ministar odbrane, imali smo jedan Mig-29 na remontu. Sada imamo tri u resursu, za deset do 12 dana imaćemo šest, a za dva meseca devet. Od čega će osam leteti početkom novembra", rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

On je rekao da je u toku dana obišao još šest Migova 29 u hangarima, na kojima zajednički rade ruski i srpski stručnjaci i izrazio uverenje da će u novembru za učešće na paradi biti spremno osam aviona tog tipa.

Vučić je rekao da je njegov predlog, za koji se nada da će biti prihvaćen, da se avioni Mig-29 nazovu po pilotima koji su poginuli 1999. godine u odbrani od NATO agresije.

"Moj je predlog, a nadam se da će u VS to da prihvate, da ovi naši prelepi avioni, a ja sam skoro zaplakao od ponosa kada sam ih video i čuo, da ti avioni nose imena naših junaka koji su nas branili od NATO agresije. (Da nose imena) Veličkovića, Đurića, Radosavljevića, Pavlovića i svih drugih koji su dali život na oltar otadžbine. Da bi svi naši piloti znali šta brane, štite i čuvaju", rekao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Andrej Mlakar/Ekspres

On je dodao da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku, i to ne samo avijaciju, već će nabavljati i helikoptere.

"U roku od 12 do 14 meseci dobijamo, platili smo, sedam helikoptera iz Rusije. To su četiri Mi-35 i još tri Mi-17, dva smo već kupili prošle godine. I devet (Erbasovih) helikoptera H-145M. To je sada potpuno druga vojska, promenjena je krvna slika RV i PVO", rekao je on.

Vučić je dodao da je, nakon nabavke nove tehnike, potrebno posvetiti posebnu pažnju obuci kadrova i dolasku mlađih vazduhoplovaca u vojsku.

"Imamo divne ljude ali nam nedostaju mladi ljudi. Nije problem da platimo gorivo, imaćemo novca za to, ali nedostaju ljudi. Podstičemo ih većim primanjima u vojsci, već krajem ove godine, imaćemo izgradnju stanova za vojsku, ali ćemo morati da radimo na poboljšanju školovanja i privlačenju mladih u vojsku.

Imamo jednog zastavnika iz Kraljeva, koji je mehaničar letač, koji nikada nije promašio sa Gazele (helikopter). Ali nama su potrebni i njegovi naslednici, koji će to isto moći da rade u godinama posle njega", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve