SAMIT NATO U BRISELU: Stigao Tramp

SAMIT NATO U BRISELU: Stigao Tramp

Tanjug


Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO okupiće se danas na dvodnevnom samitu u Briselu. Na samit dolazi i američki predsednik od kog se očekuju pritisci.

Naime, kako je ranije, u više navrata, izjavljivao Donald Tramp Amerika očekuje da evropske članice Alijanse povećaju izdvajanja za odbranu. Inače, na dnevnom redu samita biće i jačanje sposobnosti za odbranu, projektovanje bezbednosti, borba protiv terorizma, jača suradnja sa Evropskom unijom.

Članice NATO dogovorile su na samitu koji je održan u Velsu 2014. godine da će u narednih 10 godina podići izdvajanja za odbranu na dva odsto BDP-a.

Kako se navodi, taj cilj po najnovijim podacima trenutno ispunjava osam država članica: SAD, Velika Britanija, Grčka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Rumunija.

SAD troše na NATO više nego ijedna druga država. To nije pošteno niti prihvatljivo. Iako te zemlje povećavaju svoje doprinose od kada sam ja na dužnosti, one moraju učiniti puno više”, poručio je Tramp u ponedeljak na Tviteru, a uoči polaska u Europu.

Očekuje se i da čelnici zemalja članica NATO na samitu potvrde odluke o prilagodjavanju zapovedne strukture Saveza, koja će se povećati za 1.200 ljudi i “inicijativu spremnosti” prema kojoj će saveznici do 2020. godine imati 30 mehanizovanih bojni, 30 vazduhoplovnih eskadrila i 30 borbenih čamaca, spremnih za delovanje u roku od 30 dana ili manje, prenosi Hina.

Tu su i odluke da će nova Zajednička komanda za Atlantik biti u Norfolku, u SAD, a nova logistička komanda u Ulmu, u Njemačkoj.

Kako se navodi, članice NATO će doneti odluku o početku pregovora o pristupanju Makedonije NATO, koji bi mogli početi 1. avgusta, ali to još ne znači i pozivnicu za članstvo koja će biti upućena teka kada bude sproveden dogovor o imenu zemlje postignut izmedju i da će biti doneta odluka o produžetku finanisiranja avganistanskih snaga do 2024. godine.

Samit se održava u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog trgovinskih pitanja, budući da je Tramp uveo carine na čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Kine i stalno prigovara Evropi zbog trgovinskog suficita koji ima u razmeni sa SAD.

Evropski saveznici plaše se da bi Tramp mogao da pokuša da produbi podele izmedju SAD i EU i da isprovocira podele unutar EU.

Spominje se mogućnost da bi Tramp kao ustupak Rusiji mogao da otkažze vojnu vežbu NATO “Trident Juncture”, koja bi u oktobru trebalo da se održi u Norveškoj, uz obrazloženje da bi Rusija tu vežbu mogla da shvati kao pretnja i da je to veliki trošak za američke porezne obveznike.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar