Politika
03.08.2018. 17:58
R.E./Beta

TAČI PRETI SRBIJI: Tražiću u Briselu pripajanje Preševske doline Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je danas da će Srbiji tokom pregovora u Briselu predstaviti istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje da se pripoje Kosovu, iako zna da će biti odbijen.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da su male mogućnosti da će se Srbija složiti sa tim zahtevom, jer postoji kategorično odbijanje.

"Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu, kako će biti teška i Srbija će kategorički odbiti tako nešto. Lideri iz Beograda treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa Bujanovca i Medvedje", kazao je Tači, a prenosi RTK 2.

Na pitanje šta će se dogoditi ako na sledećem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na stolu bude predlog o razmeni Preševske doline za sever Kosova, Tači je kazao da poznaje "odlučnost i nepopravljivost" srpskog predsednika Aleksandra Vučića kada je u pitanju Kosovo.

"Ali realnost je drugačija. Mislim da Aleksandar Vučić treba da nauči da sasluša legitiman, pravičan zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje da se pripoje Kosovu, svidelo se to njemu ili ne. To je u interesu Srbije kako bi išla napred prema učlanjenju u EU, ali i u postizanju mira i stabilnosti u čitavom regionu", rekao je predsednik Kosova.

Smatra da ako eventualni mirovni sporazum Kosova i Srbije bude podrazumevao korekciju granica mirovnim putem nikako neće podrazumevati otvaranje Pandorine kutije i neće imati domino efekat.

On je kazao da dijalog sa srpskim zvaničnicima ima samo jedan cilj, a to je da se mirovnim putem postigne medjudržavni sporazuma o normalizaciji i medjusobnom priznavanju.

"Pozivam sve aktere koji su obuhvaćeni ovim procesom da kada govore o dijalogu istaknu činjenicu da se sporazum može postići samo putem dijaloga, medjusobnog razumevanja i mirovnim putem, ali nikako i ni u bilo kakvim okolnostima pretnjama ratom", rekao je kosovski predsednik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve