Politika
20.06.2018. 10:48
R.E./Beta

TAČI UOČI SASTANKA SA VUČIĆEM: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Tači je na konferenciji za medije rekao da su za normalizaciju odnosa zainteresovane SAD i sve zemlje članice EU koje su ponudile podršku tom procesu.

"Naš je cilj da se u ovoj završnoj fazi postigne pravno obavezujući sporazum izmedju Kosova i Srbije koji će omogućiti normalizaciju odnosa naših zemalja i naroda", kazao je Tači.

Prema njegovoj proceni, došlo je vreme da se posle razgovora potpiše istorijski sporazum kojim će se okončati tragična epoha u odnosima.

"Kosovo nema razloga da se plaši dijaloga niti njegovog epiloga. Mi smo imali smelost, znanje, potrebnu organizaciju i unutrašnje jedinstvo kako na konferenciji u Rambujeu, takođe i u Beču, da putem pregovora i pravičnog rata proglasimo nezavisnost i formiramo državu", kazao je Tači.

On je rekao da zna da ga očekuju teški razgovori ali da on stremi okončanju dijaloga, kako bi se ubrzali integrativni procesi.

"Kosovo će i u završnoj fazi imati podršku SAD koja je zainteresovana za postizanje konačnog sporazuma", kazao je on.

Tači je pozvao na stvaranje sveobuhvatnog tima u kojem bi bili predstavnici svih parlamentarnih stranaka, civilnog društva i drugih institucija.

"Postizanje pravno obavezujućeg sporazuma znači da postanemo deo UN i NATO. Samo evropski glas i duh vodi Kosovo napred, prema evroatlanskoj perspektivi. Ovo pitanje pripada svima nama, u interesu je svih građana Kosova", kazao je Tači i ocenio da taj proces neće imati gubitnika.

On je izrazio uverenje da će Kosovo biti deo UN i da će doći do međusobnog priznanja Kosova i Srbije, nakon čega će Kosovo nastaviti siguran evroatlantski put i postati članica NATO.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve