Politika
13.07.2018. 09:43
R.E/b92.net

TRAMP: Bregzit će "verovatno ubiti" trgovinski sporazum sa SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik kaže i da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson "bio sjajan premijer".

Donald Tramp je rekao da Velika Britanija "verovatno neće" obezbediti trgovinski sporazum sa SAD ako se nastavi sa planom premijerke za Bregzit.

Za list The Sun je rekao da će premijerkin plan "verovatno ubiti sporazum" jer bi to značilo da će SAD "sarađivati sa Evropskom unijom", a ne sa Velikom Britanijom.

Iz kabineta premijerke još nema reakcija na Trampove komentare.

Tereza Mej pokrenula je razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Trampom, tokom njegove prve predsedničke posete Britaniji.

Rekla je da je Bregzit "šansa" za rast i u Velikoj Britaniji i u SAD.

Tramp je takođe rekao da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson bio "sjajan premijer", dodavši: "Mislim da on ima sve što je potrebno za tu poziciju".

Tokom intervjua je ponovio kritike na račun gradonačelnika Londona Sadika Kana zbog prošlogodišnjih terorističkih napada rekavši da Kan obavlja svoj posao "užasno".

Predsednik i Prva dama dočekani su crvenim tepihom u Blenhajm palati u četvrtak uveče.

Bili su na formalnoj večeri sa Terezom Mej, kada je vest o njegovom intervjuu objavljena, a za koji se veruje da je urađen u vreme njegovog boravka u Briselu.

Nakon što je objavljen, portparolka Bele Kuće Sara Sanders je rekla da predsednik Tramp "veoma ceni i poštuje premijerku Mej", dodajući da "nikada nije rekao ništa loše o njoj".

Tramp je za list The Sun rekao da je plan Velike Britanije za odnose sa EU posle Bregzita "veoma različit od onoga za šta su ljudi glasali".

Rekao je i da će predlozi za Bregzit koje je kabinet Tereze Mej objavio prošle nedelje "definitivno uticati na trgovinski sporazum sa SAD, nažalost negativno".

"Imamo dosta problema sa Evropskom unijom", rekao je, dodavši da će plan premijerke Mej "najverovatniji ugasiti veliki trgovinski sporazum sa SAD".

"Rekao sam Mej kako da uradi Bregzit"

Takođe je rekao da je premijerki Mej objasnio na koji način se treba baviti Bregzitom, ali: "Nije se saglasila, nije me slušala".

"Rekao sam joj kako to da uradi. To je na njoj da kaže. Ali rekao sam joj. Ona je želela neki drugi put", rekao je.

Američki predsednik je takođe rekao da se "obračunava" sa EU zato što se "nisu ophodili fer prema SAD u trgovini".

Tom Njuton Dan, novinar koji je radio intervju, rekao je da je američki predsednik delovao "osetljivo" i da je znao za "Tramp bebu" na naduvavanje.

"Zaista je pogođen kritikama koje dobija", rekao je Njuton Dan.

"Znao je o bebi balonu. Mislim da ga je pogodilo."

Politička urednica BBC-ja Laura Kuensberg rekla je da je Trampov intervju "prošao kao buldožer" kroz tvrdnje premijerke Mej da će Velika Britanija uspeti da dogovori pristojan trgovinski sporazum sa svetom, dok će se pridržavati pravila Evropske unije.

Trampov intervju izazvao je oštre reakcije.

Odgovarajući da Trampove kritike u vezi sa borbom protiv terorizma, gradonačelnik Londona Sadik Kan je rekao da je "zanimljivo" da američki predsednik "ne kritikuje gradonačelnike ostalih gradova" koji su takođe doživeli terorističke napade.

Branio je svoju odluku da dozvoli da džinovska beba Tramp na naduvavanje poleti iznad Londona rekaviši: "Ideja da ograničimo neki protest samo zato što može da bude uvredljiv za lidera druge zemlje stavlja nas na klizav teren".

Ministarka inostranih poslova u senci Emili Tornberi rekla je da je premijerka uradila "sve što je mogla da bude fina prema njemu, a on ju je napao preko medija".

"To se tako ne radi. I šta ona onda uradi - ponovo ga uhvati za ruku", rekla je, dodavši: "Trebalo bi da mu se suprotstavi."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve