Politika
24.09.2018. 15:34
R.E./Blic

"VERUJEM VUČIĆU", DRAŠKOVIĆ ZA HRVATSKE MEDIJE: Uveren sam da će se Srbi i Albanci brzo pomiriti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpski pisac i političar, Vuk Drašković, uveren je da će do pomirenja Srba i Albanaca doći vrlo brzo i da je pedsednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno opredeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u regionu.

"Verujem Vučiću", kaže Drašković, i navodi da se nijedno neprijateljstvo ne može gasiti neprijateljstvom, nego - prijateljstvom, i smatra da Vučićevo evropsko opredeljenje nije tek poza.

Jedino oko čega se ne slažu je - NATO, kazao je Drašković u opširnom intervjuu za hrvatski nedeljnik "Globus".

Drašković je rekao da bi on problem Kosova rešavao u dva koraka.

U prvom bi se, kaže, borio za to da SAD, Evropska unija i NATO budu garanti plana Martija Ahtisarija iz 2007, koji su Albanci prihvatili, ali ga umnogome ne poštuju, uz formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kakve su predviđene Briselskim sporazumom.

U drugom koraku, dodao je, Srbija i Kosovo bi kao dve države imale odrešene ruke da se dogovaraju i o korekciji međusobnih granica.

- Uveren sam da će do pomirenja Srba i Albanaca doći, i to vrlo brzo - rekao je Drašković.

Na opasku da se to iz atmosfere u javnosti ne bi moglo zaključiti, Drašković kaže:

- Nedugo po svestranoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, saradnja između Srbije i Kosova biće uspešnija nego saradnja između Kosova i Albanije, jer će kosovsko-albanske odnose opterećivati problem malih razlika, taj isti problem koji umnogome opterećuje i srpsko-hrvatske odnose.

Upitan da li je aktuelni kosovski predsdnik Hašim Tači prava osoba na Kosovu s kojom bi Vučić trebalo da razgovara, Drašković ističe da i na Kosovu i u Srbiji stasa nova generacija, koja nije učestvovala u ratu i koja rat i ne pamti.

- Živimo jedni pored drugih, živimo zajedno, Kosovo je i putovima i svim ostalim upućeno na Srbiju. Naš izvoz (izvoz Republike Srbije - op. a.) na Kosovo danas je višestruko veći od izvoza u Rusiju i Kinu zajedno - naveo je Drašković.

Na konstataciju da je veliki optimista, Drašković odgovara da bi voleo da je veći kada su u pitanju srpsko-hrvatski i srpsko-muslimanski odnos.

- Ali, kažem, previše smo bliski. Ne zaboravimo da je Isus Hrist naredio: 'Ljubi bližnjega svoga!', a ne daljnjega svoga, jer je daljnjega ljubiti lako, a bližnjega dosta teško - kaže Drašković.

Drašković, koji je i lider Srpskog pokreta obnove, potvrdio je da se sa predsednikom Vučićem često čuje i viđa i dodaje da je to sasvim logično, jer je SPO na svim izborima od 2012. na listi Aleksandra Vučića.

- Verujem da je Vučić iskreno opredeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u našem regionu - naveo je.

Ukazuje da veruje Vučiću, koji kaže da se nijedno neprijateljstvo ne može gasiti neprijateljstvom, nego - prijateljstvom, te da ne misli da je njegovo evropsko opredeljenje poza.

- Ni moje evropsko opredeljenje nije poza, nego posledica radikalnih promena nekih mojih političkih stavova s kraja 80-ih - istakao je.

NATO je jedino o čemu se sa Vučićem ne slaže, kaže Drašković.

- On (Vučić) je protiv članstva Srbije u NATO-u, a ja mislim da i naše članstvo u Evropskoj uniji zavisi od našeg članstva u NATO-u. Govorim i pišem da je za Srbiju NATO izbor puta, dakle cilj, a EU putovanje. Ako uđeš u pogrešan vlak, onda je svaka usputna stanica pogrešna - naveo je Drašković.

Govori, kaže, isto tako, da će sve probleme u regionu rešavati NATO, kao i da će u slučaju bilo kakvih sukoba u regionu te sukobe rješavati NATO.

- Mi treba da izaberemo: ili ćemo biti za stolom ili na meniju. Govorim i pišem da je Srbija sa svih strana okružena državama koje su u EU i u NATO-u. I da Srbija nema krila da preleti do Volge i Sibira - kaže Drasković.

Napominje da vidi da Vučić razmišlja drugačije.

- On smatra da Srbija, da bi maksimalno prosperirala, mora biti, kako često voli da kaze 'između Istoka i Zapada', zbog čega ga javnost u Srbiji, ali i šire, sve češće uspoređuje s Titom, koji je, u svoje vreme, bio rodonačelnik Pokreta nesvrstanih... - naveo je Drašković.

Podsetio je da je Tito iza sebe imao veliku državu i da je vešto balansirao između Varšavskog pakta i NATO-a. I između Zapada i komunističkog Istoka. Okolnosti su mu dopuštale, kaže, da mu srce bude u Kremlju, a ruka u kasi u Vašingtonu.

Ali, primećuje, svet se otad dramatično promenio.

Nema, kaže, više Jugoslavije, nema ni Varšavskog ugovora, nema ni komunizma u Kremlju.

Lično misli da da današnje balansiranje Srbije između Istoka i Zapada neće moći dugo potrajati.

- Verujem da idemo ususret novoj Jalti, tako što će se NATO i Rusi dogovoriti o tome šta je čije strateško dvorište. Rusima će se priznati njihov strateški interes za države koje su bile članice SSSR-a, tj. za države koje Moskva naziva 'domaćim inostranstvom - naveo je lider SPO.

Zauzvrat, navodi, Balkan - celi Balkan, bez crnih rupa u njemu - biće strateško dvorište Zapada, odnosno NATO-a.

- Mislim da će posle te nove Jalte, ako do nje dođe, manevarski prostor za tu, 'nesvrstanu' strategiju biti nemoguć i nepotreban - rekao je Drašković i dodao da ne krije da ima poseban i veoma emotivan odnos prema velikom ruskom narodu i genija i mučenika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve