Politika
12.03.2018. 13:46
R.E./Tanjug

VES MIČEL U SREDU SA VUČIĆEM: Ko je novi čovek Vašingtona koji nam donosi plan SAD o Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel novi je čovek Vašingtona koji će se baviti, između ostalog, Rusijom i Srbijom.
On je na toj poziciji u septembru prošle godine zamenio Viktoriju Nuland, a u sredu će se sastati u Beogradu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopštio Stejt department, Mičel će od 12. do 17. marta posetiti Beograd, Skoplje, Atinu i Nikoziju, a prva na redu je Priština gde stiže danas.

Na tu poziciju, Mičel je izabran u septembru po pojednostavljenoj proceduri, kako su mediji tada pisali. Iskustva u radu na pozicijama u državnoj administraciji nije imao, a poznat je po tvrdom stavu prema Rusiji.

Tokom predsedničke kampanje 2012. bio je u tranzicionom timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija.

Stručnjak za NATO i transatlantske odnose je 12 godina proveo u Centru za analizu evropske politike, čiji je suosnivač. Takođe, bio je u odborima nekoliko američkih i evropskih instituta, poput Instituta za geostrategiju "Zbignjev Bžežinski", Slovače atlantske komisije, Praškog centra za tranatlantske odnose...

Koautor je dve knjige o geopolitici, od kojih je najpoznatija "Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći". Njegova treća knjiga biće objavljena ove godine.

"Zapad se posle završetka hladnog rata nadao da bi Rusija mogla da postane ogromna verzija Poljske sa liberalnim institucijama i demilitarizovanom spoljnom politikom, ali umesto toga imamo savremenu verziju Kartagine - nabusitu silu, namernu da vodi osvetničku spoljnu politiku čiji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moći", napisao je Mičel o Rusiji.

Diplomirao je na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu Džordžtaun, a doktorirao na Fraj univerzitetu u Berlinu.

Mičel će se u sredu sastati sa Vučićem, a tokom boravka u Beogradu razgovaraće i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i opozicionim liderima.

"Mičel će potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja članstva u Evropskoj uniji i aktivno podrži regionalnu stabilnost", kaže se u saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Tanjugu.

Dačić je za "Novosti" rekao da je vrlo bitan dolazak u Beograd pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i naveo da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije.

"Moramo da iskoristimo kontakte sa ljudima iz Trampove vlasti, jer je opšte poznato da nam administracija, koju je personifikovala dinastija Klinton, nije bila naklonjena", rekao je Dačić.

On kaže da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci bili pozitivni.

Podsetimo, "Novosti" su u nedelju pisale da su SAD pripremile specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će biti predstavljen najpre predsedniku Vučiću u narednim nedeljama.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je povodom dolaska Mičela i "paketa zahteva" za Prvu televiziju naveo da Srbija ima "svoj paket", da će braniti svoju poziciju, te da nema potrebe da se ponovo pregovara o nečemu što je već dogovoreno.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je juče da Srbija neće uraditi ništa što je na uštrb njenih vitalnih nacionalnih interesa, kao i da nema tih pritisaka "zbog kojih bismo pristali da priznamo Kosovo".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve