Politika
18.02.2018. 14:49
R.E./Beta

Vučić: Proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 10 godina pogaženi svi pravni principi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 10 godina brutalno silom pogaženi svi pravni principi, i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne.

Vučić je posle sastanka sa studentima sa Kosova i Metohije kazao da ne zna kako bi Kosovo moglo da postane članica Ujedinjenih nacija a da pre toga ne postigne dogovor sa Srbijom.

"Da bi neko mogao u UN, on mora da postigne dogovor sa Srbijom, a da bi do toga došlo mora da postoji kompromis koji bi podrazumevao dogovor 'malo mi - malo vi'", kazao je Vučić.

On je dodao da je pre 10 godina doneta "katastrofalna odluka koju više ni Priština nije u stanju da brani jer nema pravnih argumenata".

Prema njegovim rečima, proglašenjem nezavisnosti Kosova je pogažen čitav niz pravnih akata, od mnogih rezolucija do Povelje UN.

Upozorio je da konsenzus ne sme da podrazumeva da Priština izdejstvuje nezavisnost, a da se Srbiji kaže da joj neće paliti manastire i crkve.

"Sit sam priče da nas je neko spolja naterao. Bilo je pritisaka i biće ih, ali srpsko rukovodstvo ne podleže pritisku", istakao je Vučić.

Vučić je ipak kazao da je Srbija izložena pritisku velikih sila, da bi zaustavila kampanju smanjenja broja priznanja nezavisnosti Kosova.

"Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama jer se protiv nas zajedno sa Prištinom bore i Vašington i London", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve