Politika
09.10.2018. 13:52
R.E./Politika

ZUKORLIĆ: Islamska država traži moje ubistvo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić dobio je obezbeđenje države zbog ozbiljnih pretnji koje mu stižu od Islamske države, potvrdio je ovaj narodni poslanik za Politiku.

Video klip sa pozivom na ubistvo lidera Stranke pravde i pomirenja objavljen je na fejsbuk portalu ove terorističke organizacije, a njihovi članovi su delili taj snimak. Prethodno je objavljeno nekoliko tekstova slične sadržine na portalu „Rumi”, koji je pod kontrolom ID.

– Reč je o veoma ozbiljnim pretnjama koje nisu upućene od strane nekog pojedinca već od strane globalne terorističke organizacije koja je sve svoje članove i simpatizere pozvala da me ubiju. To vam je kao da su otvorili neku vrstu konkursa za moje ubistvo – izjavio je Muamer Zukorlić za „Politiku”.

U pomenutom video klipu i u tekstovima koji su mu prethodili objavljeno je da Zukorlić priznaje nevernički sistem Republike Srbije, budući da je član parlamenta, i da zbog toga mora da plati. Međutim, naš sagovornik sumnja da je to istinski razlog jer on nije jedini poslanik Skupštine Srbije koji je muslimanske veroispovesti. Svojim delovanjem, kako kaže, on remeti njihovu misiju regrutovanja mladih ljudi.

– Ovoj terorističkoj organizaciji smetam jer sam nesumnjivi verski autoritet sa umerenom percepcijom islama. Sada kada sam ušao u svet politike i postao politički autoritet, još više im smetam. To je prava istina i pozadina ovih pretnji – kaže nekadašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

On dodaje da je svaki njegov stav zasnovan na dubokom poznavanju islama i da teroristi dobro znaju sa kim imaju posla. Njima, kako kaže, ne smetaju neki drugi političari koji nisu sposobni da obrazlože svoje stavove. Samim tim, kako kaže, ne smatraju ih dovoljno „opasnim”.

– Njihova ideologija se, između ostalog, zasniva na konfliktu i isticanju različitosti, a ja poručujem vernicima da ne postoje prepreke za suživot sa ljudima koji su druge veroispovesti – obrazlaže Zukorlić koji pretnje dobija najmanje 10 godina. Tokom 2007. i 2008. godine policiji je prijavio da su mu vehabije pretile smrću SMS-ovima i telefonskim pozivima. Kada je seo u poslaničku klupu 2016. godine objavljen je prvi video-snimak sa pozivom na njegovo ubistvo na medijskom servisu takozvane Islamske države „Furat Medija” na bosanskom jeziku.

Poslednjeg dana juna 2016. ID je pozvala sve svoje pristalice da ubiju poslanika u srpskom parlamentu Muamera Zukorlića jer se „odrekao pozicije muftije i postao političar”. Navedeno je i da je pozivao muslimane da glasaju i postao poslanik u Srbiji koja je pretežno hrišćanska zemlja.

Tom prilikom prećeno je smrću Safetu Kuduzoviću, Dževadu Gološu i Elvedinu Peziću. Zukorlić je još tada najavljivao da će zatražiti od države zaštitu. Inače, za obezbeđenje ugroženih ličnosti nadležno je Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku Bezbednosno-informativne agencije, Vojne policije i drugih jedinica Vojske Srbije.

Ponovo pozivi na kosovski „kalifat”

Britanski list „Tajms” objavio je tekst pod nazivom „Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat” u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, u poslednjih šest godina 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruži Islamskoj državi.

Dnevnik navodi da su „mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili”, a da „u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi”.

Među onima koji su sada na slobodi su i Fitim Ladrovci, kao i Lavdrim Muhadžeri, „ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku pretnju pre nego što je ubijen dronom”.

„Kalifat nije završen. Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim islamsku državu na Kosovu i rado ću umreti u podršci za to”, rekao je Ladrovci protekle nedelje, četiri meseca nakon puštanja iz zatvora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve