HRVATI JOŠ NISU ODLUČILI: Da li će podržati Veliku Britaniju ili Rusiju?

HRVATI JOŠ NISU ODLUČILI: Da li će podržati Veliku Britaniju ili Rusiju?

Foto: YouTube screenshot


Sastanak hrvatskog državnog vrha o tome kako će postupiti u slučaju podrške EU zemalja Velikoj Britaniji, a protiv Ruske Federacije, završen je danas.

Ipak, niko od hrvatskih zvaničnika još uvek nije javno rekao koju stranu će izabrati.

Predsednik Sabora, Gordan Jandroković je po izlasku iz zgrade vlade novinarima rekao da se radilo o neformalnom sastanku.

„Razgovarali smo o nekoliko tema. Ne mogu reći ništa što smo zaključili jer konsultacije još traju”, kazao je Jandroković i dodao da su imali konsultacije o „nekoliko važnih tema”.

U zgradi Vlade na Markovom trgu jutros su se sastali predsednica Kolinda Grabar Kitarovicć i premijer Andrej Plenović, a očekivana tema razgovora je bila Rusija, odnosno način na koji će se Hrvatska, kao članica Evropske unije, postaviti prema Rusiji, nakon nedavnih događaja u Velikoj Britaniji.

Na sastanku su, osim predsednice i premijera, bili i predsednik Sabora Jandroković, kao i šef SOA Daniel Marki.

Britanski ambasador u Hrvatskoj Endru Delgliš demantovao je napise nekih hrvatskih medija da se u Vladi Hrvatske sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

„Neki mediji danas sugerišu da je britanski ambasador prisustvovao sastanku državnog vrha Republike Hrvatske. To nije tačno: ambasador Delgliš zaista je jutros bio u zgradi Vlade, ali na odvojenom sastanku, kako bi s Hrvatskom – bliskom EU i NATO saveznicom – podelio informacije, pozadinu i dosad prikupljene dokaze koje britanska vlada ima u vezi s napadom u Solsberiju”, stoji u saopštenju Ambasade.Dodaje se da Delgliš tom prilikom nije razgovarao s premijerom i predsednicom.

Uprkos tome, u saopštenju se iskazuje zahvalnost na solidarnosti Zagreba s Londonom.

„Drago nam je što je Hrvatska jasno izrazila solidarnost s Britanijom u vezi sa napadom u Solsberiju i pozdravljamo izjavu premijera Plenkovića u kojoj naglašava da napad u Solsberiju predstavlja kršenje međunarodnih konvencija”, piše Ambasada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar