KOLINDIN PREDLOG ZA SMANJENJE TENZIJA: Zapad i Rusija moraju da počnu dijalog i normalizuju odnose

KOLINDIN PREDLOG ZA SMANJENJE TENZIJA: Zapad i Rusija moraju da počnu dijalog i normalizuju odnose


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović založila se danas u Sofiji za dijalog Rusije i Zapada i za normalizaciju odnosa dve strana na temeljima međunarodnog prava i međusobnog poštovanja.

Grabar-Kitarović je na konferenciji za novinare posle sastanka s bugarskim predsednikom Rumenom Radevom rekla da je Rusija “snažna država, svetska sila s kojom se u svakom slučaju, osim o tim medjusobnim sporenjima, mora nastaviti razgovarati i o mnogim drugim pitanjima” kao što su bezbednost, terorizam i druge pretnje.

“Vreme je da krenemo ka normalizaciji odnosa na temelju poštovanja svih postulata medjunarodnog prava i medjusobnog poštovanja, ali u svakom slučaju vodeći računa o budućnosti sigurnosti evropskog kontinenta i međunarodnih odnosa”, rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsednica je rekla da snažno podržava istragu afere Skripalj u Velikoj Britaniji, i da Zagreb poštuje sankcije protiv Rusije i evropska pravila, prenela je Hina.

Ali, “ako se prema nekome postavljate kao prema protivniku, on će uskoro tako početi i da se ponaša”, ukazala je Grabar-Kitarović.

Radev je rekao da Bugarska, kao predsedavajuća Evropskog saveta, mora sprovoditi politiku dijaloga i ravnoteže.

“Želim da naglasim da je Bugarska lojalna članica EU i NATO koji se temelje na nekim vrednostima, od kojih je jedna transparentnost”, rekao je Radev.

Predsednik Bugarske koja se nije uključiala u proterivanje ruskih diplomata iz solidarnosti s Velikom Britanijom, rekao je da su za sledeće korake potrebni jasni i neosporni dokazi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar