NA SLOBINOM GROBU: MIRIS LIPE NA BALKANU

NA SLOBINOM GROBU: MIRIS LIPE NA BALKANU

Foto: Ekspres/Marko Đoković


U Požarevac treba poći bez predrasuda, posebno ako se uputite na Slobin grob. Šta inače može jedan novinar danas, tačno 12 godina nakon Miloševićeve smrti, novo da otkrije pod lipom u Nemanjinoj 41.

Između reda šuštanja na gradskim radio-talasima, čiji se signal lagano gubi na autoputu, ređaju se rezultati taze održanih beogradskih izbora. Neko mudrački reče da od svih stranaka iz devedesetih iznad cenzusa ostade samo, ponavljam, samo, SPS. Možda onda i nije čudan urednički predlog: „Napravite reportažu iz Požarevca”. Naravno, nije povod to što je izborni cunami preživela stranka koju danas vodi jedan Ivica. Reč je o onom i onakvom SPS, strahu i trepetu. O Miloševiću i njegovoj smrti ili barem o onome što je od nje ostalo.

Svaka generacija ide na svoje groblje. Neki u Kuću cveća, neki u Požarevac.

Ovih dana navršava se dvanaest godina od kada je beli kovčeg sa telom preminulog Slobodana Miloševića dopremljen iz Haga, a potom iz bele limuzine, u režiji Milorada Vučelića, spušten u raku u dvorištu porodične kuće u Požarevcu. U suton, uz sveće, plastično cveće i ulične preprodavce rakije, vina i čaja od hibiskusa…

Za razliku od tog 18. marta 2006. godine, kada su Nemanjinu ulicu zakrčili novinari i obožavaoci lika i dela, danas u ovoj mirnoj požarevačkoj ulici nema nikoga. Nema čak ni te kiše i blata kojom je povorka tada gacala, jer iznad krova nekadašnje porodične vikend kuće Miloševića danas je sijalo sunce. Jedino su, više od deceniju kasnije, ostale misteriozne koordinate članova Slobine uže porodice.

U kućama na porodičnom placu nema nikoga, sve je zabravljeno i prazno. Čak su i snajka Milica Gajić i unuk Marko Milošević odnedavno u Beogradu, gde naslednik loze studira prava. Toliko je vremena prošlo. Pred kapijom nas nije dočekao čak ni čuveni čika Jova, koji je godinama Slobino dvorište i kuću držao kao pod konac. I on je umro pre mesec dana…

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa, koje je od petka na kioscima

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar