Sport
21.02.2018. 17:30
R:E/ Priredila Ana Kotur

Da li znate šta je Florbol?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Na tarafleksu ili parketu ovaj timski sport nastao je 70-ih godina XX veka u Švedskoj. Danas je najviše zastupljen u Češkoj, Švajcarskoj, Finskoj i Švedskoj. U Finskoj i Švedskoj postoje profesionalne lige kao što su: Salibandi liga i Svenska Superliga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Facebook / FloorballSerbia

U Srbiji se Prvenstvo u florbolu održava od 2007. godine, a dosadašnji šampioni su: FBK "Partizan", FBK "Stari grad", FBK "Pirati" i FBK "Crvena zvezda". Na kvalifikacionom turniru u Sloveniji, reprezentacija Srbije zauzela je IV mesto.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Facebook / FloorballSerbia

Igra se odvija u tri trećine od po 20 minuta, a posle svake trećine, timovi menjaju strane. Tim čini šest igrača koji pored šortsa, majice, čarapa, patika i štitnika, nose štapove. Štapovi su lagani, maksimalne dužine do 114 centimetara. Za florbol lopticu je karakteristično da ima 1516 malih udubljenja koja smanjuju otpor vazduha, a cilj je da se uz pomoć štapa pored golmana ubaci u gol. Golmani nose zaštitu koja je veoma ograničena: pantalone obložene sunđerima, obložena zaštita za grudi i kaciga. Što se tiče terena, njegova veličina može da varira od 18 do 22 metara širine i od 36 do 44 metara dužine. Zasniva se na brzini i tehnici, a ne na fizičkoj snazi pa je preporučen za sve uzraste.
Zainteresovani do 27 godina se mogu pridružiti besplatnim treninzima u FBK "Partizan" koji se održavaju ponedeljkom i sredom u sali Mačevalačkog kluba "Železničar" i petkom u Posco Areni.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve