Sport
05.04.2023. 02:25
Mihailo Paunović

Na današnji dan

Kako klincima objasniti da je KK Bosna bila prvak Evrope

Košarka
Izvor: Shutterstock

Sport je na prostoru Balkana oduvek zauzimao posebno mesto među njegovim ljubiteljima. Da li zbog mentaliteta ili nečeg drugog, ali nikada nije bilo važno samo učestvovati. Pogotovo kada je reč o košarci i fudbalu.

Taj odnos prema sportu se generacijski prenosio, pa je identična situacija i danas. Možda više ne navijamo za istu reprezentaciju, ali identičnu strast prema sportu deli se u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori...

Poslednjih dana je strast prema košarci posebno vidljiva među navijačima KK Partizan koji je na pragu plasmana u top 8 fazu Evrolige. Na poslednjih pet utakmica Evrolige, pred domaćim navijačima, crno-bele je u Areni pratilo više od 100.000 navijača. Neverovatna brojka!

Među tim na navijačima mogao je da se primeti veliki broj mladih ljudi, tinejdžera, dece…

Inspirisani događajem koji se dogodio na današnji dan pre 44 godina, jedno pitanje nam se samo postavlja – kako današnjim klincima objasniti da je KK Bosna iz Sarajeva, nekada (za neke i ne tako davno, davno), bila šampion takmičenja koje se danas zove Evroliga?

Koliko njih je čulo za Mirzu Delibašića, Žarka Varajića, Bogdana Tanjevića? Da li su im očevi pričali o ovim diskretnim herojima jednog vremena? Da li znaju kakva se košarka nekada igrala na prostoru bivše Jugoslavije?

 Za one koje ne znaju, klubovi iz bivše Jugoslavije sedam puta su bili šampioni Evrope u košarci – Bosna, Partizan, Cibona (dva puta) i Jugoplastika (tri puta).

Prvi su se na krov Evrope popeli košarkaši sarajevske Bosne 1979 godine, na današnji dan, predvođeni Bogdanom Tanjevićem.

Bilo je to prvi put da Bosna učestvuje u najboljem evropskom košarkaškom takmičenju i malo ko je bio spreman da se unapred kladi na njih. Iako im šanse nisu bile velike, popularni "Studenti" su te godine ostvarili najveći klupski uspeh nekog košarkaškog kluba iz Bosne i Hercegovine.

"Studenti" su u finalu kupa Šampiona savladali Emerson Vareze kome je to bilo deseto uzastopno finale i svi su očekivali šestu titulu. Međutim, 12.000 navijača koliko ih je u tom trenutku bilo na tribinama gledali su čudo i pobedu Bosne rezultatom 96:93.

Najzaslužniji za ovaj neverovatan uspeh bio je kapiten Bosne Žarko Varajić koji je u finalu postigao čak 45 poena. Ovaj broj poena i dan danas predstavlja rekord u finalima, samo što treba dodati podatak da u vreme kada je Varajić postigao 45 poena nije bilo trojki u košarci. Nikako ne treba izostaviti podatak da je Mirza Delibašić postigao 30 poena u finalu.

Košarkaši Bosne vratili su se u Sarajevo 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, kada ih je na aerodromu dočekalo 15.000 navijača. "Studenti" su nakon toga špalirom ispraćeni do dvorane Skenderija, gde se održavala svečana sednica Gradske skupštine i tri hiljade prisutnih je ovacijama pozdravilo šampione Evrope.

Ova generacija ostala je upisana zlatnim slovima, kako u jugoslovenskoj tako i u evropskoj košarci, a činili su je:

Kapiten Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Svetislav Pešić, Dragan Zrno, Sabahudin Bilalović te Almir Dervišbegović i Sulejman Duraković koji nisu bili među 12 igrača u finalnom susretu

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fenomen Tavares: Sve što niste znali o najdominantnijem centru Evrolige
Tavares

Real Madrid

31.03.2023. 08:10

Fenomen Tavares: Sve što niste znali o najdominantnijem centru Evrolige

"Ogroman je, stvarno je ogroman. Mislim da pokriva devet metara kvadratnih kada je u odbrani", rekao je Nemanja Nedović, posle utakmice sa Real Madridom, kao deo odgovora na pitanje koliko je teško čuvati Valtera Tavaresa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve