Sport
01.08.2023. 14:06
Beta

Fudbal

Dejan Filipović o sudiji Mitiću: "Nije imao svoj dan"

fudbal, sudija
Izvor: Shutterstock

Predsednik Sudijske komisije Dejan Filipović rekao je da sudija utakmice prvog kola Super lige Srbije između TSC-a i Partizana Milan Mitić, "nije imao svoj dan" i odbacio je tvrdnje da postoji tendencija da se neki klub ošteti u srpskom fudbalu.

 

Filipović je održao konferenciju za novinare u Staroj Pazovi povodom kritika na račun sudije Mitića, koji je u subotu uveče u Bačkoj Topoli sudio utakmicu TSC-a i Partizana, 3:3.

Partizan se žalio i rekao da je Mitić tendenciozno sudio, da ga je oštetio i zatražio je ostavke u Sudijskoj komisiji.

Filipović je analizirao sporne situacije, rekao da nije bilo namere da se ošteti bilo koji klub i da se ne mogu posle prvog kola donositi konačni zaključci. On je rekao da zajedno sa Komisijom želi da preuzme pritisak sa sudija, koji rade težak posao i da tu organizaciju "više boli kada neko od sudija ima loš dan, nego saopštenje klubova".

"Ostavljam vama da zaključite da li je sudija bio tendenciozan i da li je grešio na štetu jednog ili drugog tima. Smatramo da sudija nije imao svoj dan, ali je prošle sezone izneo veliki deo prvenstva. Moramo da razumemo, loš dan, preteška utakmica za njih i svako ko se bavi fudbalom ima pravo na loš dan", rekao je Filipović, preneo je Mondo.

On je naveo da su sudije dobile instrukcije da se svim klubovima obezbedi podjednak tretman.

"Ocenili smo da su u jesenjem delu sezone da Crvena zvezda i Partizan bili blago favorizovani, ali pogledajte koliko su se klubovi oglašavali. Momci ne mogu da se izbore sa tim pritiskom i ako bismo skidali sa liste sudije koje greše, samo bismo stvarali tenziju i slali lošu poruku", dodao je Filipović.

Analizirajući sudijske odluke u Bačkoj Topoli, Filipović je naveo da je u 33. minutu propušteno da se sudi prekršaj za Partizan na ivici šesnaesterca i da se dodeli žuti karton Stojiću, a da je "jedanaesterac bio očigledan" u nadoknadi prvog poluvremena za TSC.

"Ako je isteklo vreme, kazneni udarac mora da se izvede. Takođe, nepisano pravilo Uefa je i za slobodne udarce i kornere, duh je fudbala takav. To je minimalno vreme koje treba da se nadoknadi. Sudija je uradio šta je trebalo da uradi. Sudio je kraj i čekao proveru VAR tehnologije. Pogledao je i dosudio penal koji je očigledan", naveo je Filipović.

On je ocenio da je TSC oštećen, pošto u 54. minutu nije trebalo da bude dosuđen penal za Partizan, "pošto je bio nedovoljan kontakt između golmana TSC i Saldanje" i da je problem što "VAR soba nije reagovala".

"Da je ovde doneta tačna odluka, iako bi bila protiv Partizana, možda svega onoga do kraja ne bi bilo. Ovde nije penal", rekao je Filipović.

Filipović je dodao da je gol Partizanovog igrača Mihajla Ilića u drugom poluvremenu opravdano poništen jer je Aleksandar Šćekić bio u ofsajdu i onemogućio dvojicu igrača TSC-a da reaguju.

"Blok nije dozvoljen u fudbalu i nije fudbalska kategorija, pokretni blok nije dozvoljen ni u košarci", dodao je.

Govoreći o drugom jedanaestercu za TSC, on je rekao da je "linija sastavni deo prostora šesnaesterca, kao i aut-linije i poprečne" i da sudija nije pogrešio, kao i da nije bilo ničeg spornog kod trećeg gola domaćina.

"Mi možda grešimo nekada u izboru sudija, ali odbijam da postoji ikakva naša tendencija da se neko ošteti od prvog kola. Kada se podvuče crta, mogu da kažem da je 11 od 16 klubova zvalo da se zahvali i pohvali suđenje. Jedan klub je bio zadovoljan, ali ne previše, dok se četiri kluba nisu oglašavala", rekao je Filipović.

Na pitanje da li bi ponovo odredio Mitića da sudi utakmicu Partizana i TSC-a, Filipović je odgovorio odrično.

"Svi koji rade u fudbalu, greše. Pričao sam o greškama sudija, ali ja preuzimam odgovornost, kao što je to slučaj i sa šefom stručnog štaba. Kada se delegira za utakmicu nemate jedno rešenje u glavi, jer mora da se vodi računa i o drugom, trećem kolu. Ne valja da se sudija ponavlja istom klubu, da je u svakom kolu", dodao je Filipović.

"Nema lošu istoriju sudijskih odluka sa Partizanom. Kad god se ovako nešto desi uvek pomislite trebalo je da bude opcija "B", ali u zavisnosti koliko to retko mislite znate da li dobro radite posao", naveo je.

Govoreći o prošloj sezoni, Filipović je rekao da su sudije obavile veoma dobar posao i da je na njih bilo najmanje prigovora, odnosno da je jedina primedba bila kada se Radnički iz Niša žalio na Milana Mitića zbog suđenja u revanš utakmici baraža za opstanak u Super ligi.

On je rekao da su sva tri derbija i finale Kupa sudile domaće sudije, a ne internacionalci, da je bila ukupno 101 situacija za VAR, a da je 15 puta izostala intervencija video tehnologije.

"Imali smo 11 korekcija VAR tehnologije na preko 300 utakmica, a sedam, osam su bili 'žileti'", dodao je Filipović i rekao da je to znak da linijske sudije sjajno uočavaju stvari.

Govoreći o Partizanu i Crvenoj zvezdi, Filipović je rekao da je prethodne dve godine bio na udaru crveno-belih, a da je sada mnogo više na udaru crno-belih.

"Klubovi su imali ravnopravan tretman i u derbijima je odlučen prvak, a nije bilo primedbi na te derbije. Bila je samo jedna VAR intervencija i to na meču Milana Mitića na 168. derbiju. To je penal koji je dosuđen Partizanu", dodao je Filipović.

Upitan o ostavci, Filipović je rekao da o mandatu Sudijske komisije i njenog predsednika odlučuje Izvršni odbor.

"Produžen nam je mandat na još godinu dana. Sudijska komisija i ja kao predsednik zaista poštujemo FK Partizan kao instituciju, a ako FSS proceni da mi ne radimo dobro, mi ćemo se povući. Trudićemo se da radimo još bolje naredne dve godine. Više se oglašavala Zvezda, ali veliki klubovi imaju svoje strategije i mi se ne obaziremo previše na to", rekao je Filipović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve