Sport
27.07.2023. 15:52

Srpski fudbal...

FK Kolubar: "Suspenzija i vraćanje u amaterski rang nemaju nikakvo pravno dejstvo"

1
Izvor: Shutterstock

Fudbalski klub Kolubara saopštio je da je nezakonito izbačen iz Super lige Srbije i zatražio je hitan sastanak Zajednice superligaša i Fudbalskog saveza Srbije (FSS), kako bi klub bio vraćen u elitni rang.

"Napominjemo da natipisi u medijima o oduzimanju licence i eventualno oduzimanje licence nemaju nikakav pravni značaj. Ta odluka je upravo dostavljena Kolubari i očekujemo da bude stavljena van snage, a rok za žalbu ističe za osam dana, 4. avgusta. Dakle, osim što je ova odluka nezakonita, ona nije ni konačna. U tom smislu, pozivamo na zdrav razum i konačno razrešenje ovog haosa", navodi se u saopštenju.
 

Kolubara je navela da je Disciplinska i etička komisija FSS 24. jula donela nezakonitu odluku da suspenduje klub, "na osnovu istog prekršaja za koji je klub već ranije bio kažnjen".

"Tom odlukom je izrečena mera 'suspenzije' kojom je Kolubara izbačena u amaterski rang takmičenja. Nakon što je Zajednica usvojila tabelu za 2022/2023 sa Kolubarom na 13. mestu, istog dana je Zajednica sprovela nezakonitu odluku DEK FSS i izbacila Kolubaru iz članstva. Kolubara se sutradan žalila Sudu u Lozani (CAS) i tražila određivanje privremene mere", navodi se.

"Činjenica da je odluka DEK FSS, na osnovu koje je Kolubara izostavljena iz žrebanja za 2023/2024 nezakonita, potvrđena je samo dva dana kasnije od strane iste komisije, koje je 26. jula donela odluku kojom je obustavila postupak protiv Kolubare, stavila van snage odluku o 'suspenziji' Kolubare i vraćanju u amaterski rang i ukinula sve sprovedene radnje u postupku koji je započet i okončan 24. jula", dodaje se u saopštenju.
 

Savez je izbacio Kolubaru iz Super lige zbog toga što je dokazano namestila utakmicu sa subotičkim Spartakom prošle sezone. FSS je zbog toga oduzeo devet bodova Kolubari, ali je CAS delimično uvažio žalbu Lazarevčana i kaznu smanjio na šest bodova.

Ta tri boda su pravila razliku između direktnog ispadanja u Prvu ligu Srbije i učešća u baražu. Kolubara je direktno ispala, a Radnik je u baražu sačuvao superligaški status. Da je Kolubara inicijalno kažnjena sa šest, a ne devet bodova, onda bi ona igrala baraž, a Surduličani bi išli u niži rang.

Zbog toga se Kolubara obratila CAS, ali na kraju nije uspela da opstane u eliti pošto joj Komisija za licenciranje FSS nije dala dozvolu da se takmiči u Super ligi. Komisija je ustanovila da je Kolubara falsifikovala podatke o generalnom sekretaru, a klub je kažnjen i zbog manjka od 90 stolica na stadionu od potrebnih 2.000.

Kolubara je zbog toga od CAS tražila uvođenje privremenih mera i da se ponovi žreb za kalendar takmičenja, ali nije uspela jer je Savez obavestio Sud u Lozani da je odluka o suspenziji stavljena van snage i zahtev za uvođenje privremenih mera je postao suvišan.

Klub iz Lazarevca je naveo da "suspenzija i vraćanje u amaterski rang nemaju nikakvo pravno dejstvo" i pozivao je Zajednicu i FSS da pod hitno zakažu sednicu na kojoj će Kolubaru uvrstiti u takmičenje u Super ligi u 2023/2024, u skladu sa tabelom usvojenom 24. jula.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je srpski klupski fudbal očajan?
fudbal

Nije dobro

03.09.2022. 14:05

Zbog čega je srpski klupski fudbal očajan?

Nekada su srpske fudbalske ekipe, i još više njihovi navijači, provodili leto bez stresa i povišenog šećera. Pričalo se naravno u šali da je to period kada naši klubovi ne mogu da izgube utakmicu u Evropi. A onda je došla 2022.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve