Sport
11.04.2024. 23:20
R. E.

Kao u NBA i Evroligi

KLS uvodi novu tehnologiju: Bolji pogled na igru, jer SUDIJE ĆE NOSITI KAMERU (FOTO)

1
Izvor: Shutterstock

U plej-ofu košarkaške Superlige biće implementirane nove tehnologije za poboljšanje suđenja, saopštila je KLS.

Šta je sudija svirao, da li je doneo ispravnu odluku ili ne? Ubuduće će to biti lakše da se proveri i vidi, jer će moderna tehnologija koja se koristi na utakmicama NBA i Evrolige biti primenjivana i na mečevima u Košarkaškoj ligi Srbije.

Sa željom da se regularnost takmičenja podigne na najviši mogući nivo, arbitri će na utakmicama domaćeg šampionata na grudima nositi GoPro kamere koje će beležiti video i audio zapis.

Takvu kameru prvi je testirao sudija Uroš Obrknežević na utakmici poslednjeg kola KLS između OKK Beograda i Metalca iz Valjeva.

Taj duel ujedno je poslužio kao test i generalna proba, kako bi ceo sistem bio implementiran već za polufinalne duele plej-ofa Superlige Srbije, a potom korišćen i na svim utakmicama u KLS od naredne sezone.

Ovako napravljeni audio i video zapisi moći će da se koriste i u promotivne svrhe.

"Gledaoci, a i neposredni akteri utakmica, igrači i treneri biće u prilici da dobiju perspektivu koju sudija vidi i zašto je nešto odsvirano, a nešto nije. Biće omogućen mnogo bolji pogled zašto su neke odluke donete u datom trenutku", izjavio je Obrknežević za sajt KLS.

On je istakao da će takođe moći da se čuje i komunikacija između igrača i sudija, trenera i sudija, ali i sudija međusobno.

"Uveren sam da će iz te komunikacije moći mnogo da se nauči o pravilima, što će posebno biti zanimljivo gledaocima. Plan je da kamere budu implementirane u sam dres i to će biti jedan zaista veliki pomak napred",  rekao je jedan od  najboljih srpskih sudija, dugogodišnji evroligaški arbitar, Uroš Obrknežević.

Domaći košarkaški šampionat poslednjih godina napravio je krupne iskorake u organizacionom i kvalitativnom smislu. KLS je prva liga u regionu koja je uvela instant riplej sistem, ali i elektronske zapisnike.

Sve to je ispraćeno podizanjem kvaliteta svih timova, ali i uvećanom posetom, a o napretku srpske klupske košarke i znatno većim ulaganjima svedoče i rezultati u ABA 2 ligi gde su naši timovi na kraju ligaškog dela takmičenja ubedljivo zauzeli prva tri mesta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve