Sport
10.12.2019. 20:02
M. P.

MALO MU JE JEDNA SUSPENZIJA: Blatera ponovo optužuju za korupciju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najbitnija sporedna stvar na svetu - fudbal. Toliko bitan da je kao takav fenomen odavno prešao sportske granice. Postao je ozbiljan biznis, sredstvo velikog investiranja i bogaćenja. A gde je novac tu je i moć, odnosno njeni neizostavni ekstremiteti mito i korupcija.

I sve je u redu dokle god se o tome ćuti, dok se na korupciju u fudbalu gleda kao na javnu tajnu. Međutim, obično dođe trenutak kada ta javna tajna pod pritiskom dokaza "pukne" i preraste u skandal. A, gde je fudbalski skandal tu je i njen majstor - Sep Blater.

Iako, bivši predsednik FIFA, već četiri godine nije u fudbalu zbog šestogodišnje suspenzije, jedan je od glavnih aktera, poslednjeg skandala koji je potresao fudbal.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/WALTER BIERI ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Naime, američko ministarstvo pravosuđa objavilo je izveštaj za koji tvrdi da dokazuje kako je biviši predsednik FIFA-e Sep Blater primio mito od ruskog oligarha, čije ime nije objaveljno, kako bi Rusija dobila pravo na organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine. Podsećanja radi, Rusija je pravo na organizaciju dobila ispred Engleske, kao i zajedničke ponude Belgije, Španije i Portugala.

Pomenuti izveštaj koji broji čak 430 strana, deo je istrage koju je FBI sproveo tokom 2016. godine vezane za predsedničke izbore u SAD. U izveštaju se spominje i bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil, koji je tvrdio da je ruski oligarh umešan u podmićivanje izbora za dobijanje Svetskog prvestva.

"U julu 2011. Stil je podneo izveštaj u kom je sažeo navodni razgovor tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kom je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio SP 2018. godine. Službe su uspele da dođu do člana organizacije bliske Putinu i Kremlju koji je potvrdio kako je Svetsko prvenstvo bilo kupljeno", piše u delu izveštaja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ENNIO LEANZA

O mogućim problemima sa korupcijom u fudbalu govorilo se i ranije, konkretno kada se sumnjalo da je Katar takođe putem podmićivanja došao do prava da organizuje Svetsko prvenstvo 2022. godine. Uostalom zbog sumnji da je pomogao Kataru prilikom dodele organizacije Svetskog prvenstva, sredinom ove godine uhapšen je Mišel Platini. Paradoksalno ili ne, jedan od retkih koji je o Platinijevoj umešanosti u ceo slučaj, najdirektinije govorio, bio je upravo Sep Blater.

"Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da su se poštovala pravila, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milionskim ulaganjima u francuske avione i PSG pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsednik Nikolas Sarkozi nagovarao svoje istaknute fudbalske poznanike da glasaju za Katar. I Mišel Platini je umešao svoje prste u ceo predizborni i izborni proces", napisao je Blater u svojoj autobiografiji u kojoj je Katar optužio za podmičivanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/WALTER BIERI

Sep Blater je na čelu Međunarodne fudbalske federacije bio od 1998. do 2015. godine, kada je zbog velikog broja afera u koje je bio uključen morao da napusti mesto predsednika. Postupak protiv Blatera počeo je upravo 2015. godine kada je utvrđeno da je odobrio dva miliona švajcarskih franaka "nelojalne isplate" bivšem predsedniku UEFA Mišelu Platiniju.

Iako je Krivični postupak protiv njega pokrenut pre četiri godine, Blatera su i ranije optuživali za koruptivne radnje. Praktično od samog njegovog ustoličenja u FIFA.

Povezane vesti  - POMOGAO JE KOSOVU DA UĐE U UEFA: Platinija sada terete za malverzacije sa Katarom

Svega tri godina kasnije, pošto je Blater prvi put 1998. godine izabran za predsednika FIFA, britanski novinar David Yallop je u svojoj knjizi optužuje Blatera da je davao mito za glasove tokom izbora 1998. Kako on tvrdi, navodno je kupljeno 20 glasova za Blatera koji je na izborima pobedio 111-80. Naravno, Blater je negirao bilo kakvo znanje o navodnim isplatama.

Britanski novinar, nije bio jedini koji je osporavao Blaterov izbor za predsednika. Fara Ado, potpredsednik Afričke fudbalske asocijacije, 2002. godine javno je tvrdio da mu je ponuđeno 100. 000 dolara da glasa za Blatera 1998. godine.

Ne treba zaboraviti ni da je Blaterov zamenik Mičel Zen - Rufinen uklonjen je sa te pozicije nakon sakupljanja dosijea o malverzacijama u finansijama FIFA-e pod Blaterom, što je dovelo do propasti FIFA-inog švajcarskog marketinškog partnera ISL (International Sport and Leisure).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/WALTER BIERI

Ipak, etički komitet FIFA-e zaključuje 2013. godine kako Blater nije kriv za loše poteze vezane za ISL, ali primorava njegovog prethodnika na mestu predsednika Habelangea da podnese ostavku na mesto predsednika doživotnog predsednika zbog primanja nelegalnih isplata.

Blater je, poslednji put, reizabran za predsednika FIFA-e 2015. godine svega dva dana nakon hapšenja FIFA-inih zvaničnika u zajedničkoj akciji SAD i Švajcarske. Do pobede je došao, tako što se njegov jedini rival, jordanski princ Ali bin Hussein, povukao nakon prve runde glasanja. Međutim, pet dana kasnije Blater podnosi ostavku, a kao razlog navodi - "potrebu za duboke promene u FIFA-i".

Do promene je došlo. Blatera je zamenio Đani Infantino. Međutim, subjektivni osećaj je, često takav, da Blater nikada nije ni odlazio.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve