Sport
15.01.2024. 23:05

Da li je zaslužio?

FIFA je izabrala, ON je fudbaler godine

1
Izvor: BEta/AP / Kirsty Wigglesworth

Argentinski fudbaler i igrač Intera iz Majamija Lionel Mesi proglašen je za fudbalera 2023. godine u izboru Međunarodne fudbalske federacije (Fifa).

Mesi je nagradu osvojio ispred norveškog napadača i igrača Mančester sitija Erlinga Halanda, koji je po mnogima bio glavni favorit za osvajanje nagrade.

On je ovog leta prešao iz Pari Sen Žermena u Inter iz Majamija, za koji je odigrao šest utakmica i postigao jedan gol.

Nagradu za najbolju fudbalerku godine ponela je igračica Barselone Aitana Bonmati iz Španije, koja je sa svojom reprezentacijom osvojila ove godine titulu Svetskog prvaka.

Trener godine u izboru Fifa je menadžer Mančester sitija Pep Gvaardiola. Španac je sa Sitijem prošle sezone osvojio Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup, a odličnu sezonu je krunisao osvajanjem Svetskog klupskog prvenstva.

Brazilski čuvar mreže i igrač Mančester sitija Ederson proglašen je za najboljeg golmana, dok je u ženskoj konkurenciji nagradu osvojila Engleskinja Meri Erps koja nastupa za Mančester junajted.

U konkurenciji dama, za najbolju trenerku godine izabrana je selektorka engleske reprezentacije Holanđanka Sarina Vigman. Ovo je četvrti put da je osvojila ovu nagradu u izboru Fifa, nakon 2017, 2020. i 2022. godine.

Fifa je večeras izabrala i idealan tim za prošlu godinu, a u njemu se nalaze: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Džon Stons (Mančester siti), Kajl Voker (Mančester siti), Ruben Dias (Mančester siti), Bernardo Silva (Mančester siti), Džud Belingem (Real Madrid), Kevin De Brujne (Mančester siti), Erling Haland (Mančester siti), Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen), Lionel Mesi (Inter Majami) i Vinisijus (Real Madrid).

Nagradu "Puškaš" za najbolji gol godine osvojio je Brazilac Giljerme Madruga, za pogodak koji je postigao u duelu svoje ekipe Botafoga protiv Novorizontina, u meču druge brazilske lige. On je u tom susretu sa preko 20 metara "makazicama" zatresao mrežu.

Nagradu za fer-plej osvojila je reprezentacija Brazila, koja je nosila skroz crne dresove u znak podrške za svog saigrača Vinisijusa koji je dugo na meti rasističkih napada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve