Sport
28.12.2023. 12:32
R.E./ dpa

Mik

Šumaherov sin: "Sve bih dao za..."

Mik Šumaher
Izvor: Shutterstock

Sedmostruki šampion Formule 1, Nemac Mihael Šumaher, pre tačno 10 godina je imao stravičan udes na odmoru. Od tada je iza čvrstog zastora porodice koja štiti njegovu privatnost. Njegov sin Mik, isto vozač trkačkih automobila, kaže da ga je očeva nesreća naučila da drugačije posmatra život.

"Verujem da čovek u takvim slučajevima nauči da drugačije prihvata određene trenutke," rekao je 24-godišnji Mik za agenciju dpa. "Čovek nauči da ceni male stvari u životu."

"Ponekad se previše fokusiramo na negativne stvari, a nedovoljno na ono lepo što još imamo," rekao je.

Mihael Šumaher se povredio 29. decembra 2023. na skijanju u francuskim Alpima. Pao je na strmini i udario glavom o jednu stenu. Nosio je kacigu, ali ona je od siline udarca pukla, i možda najveći vozač Formule 1 je doživeo tešku moždanu traumu.

Od tada, uskoro 55-godišnji Šumaher nije bio pred očima javnosti. Prvo se danima iz lekarski indukovane kome borio za život u bolnici u Grenoblu, a mnogo kasnije je prebačen u svoj u međuvremenu adaptirani dom.

Punu deceniju niko izvan uskog kruga porodice i prijatelja ne zna tačno u kakvom je stanju.

Mik, je tada imao 14 godina.

"Mihael nas je uvek štitio, sada mi štitimo njega," rekla je Mikova majka, Šumaherova supruga Korina za dokumentarac iz 2021.

Serija "Biti Mihael Šumaher" dostupna je na Netfliksu.

Mihaelu je izuzetno teško palo gledanje filma, rekao je pre dve godine Mik za "Frankfurter algemajne cajtung". Prema njegovim rečima, "to ukazuje na koliko osećanja se tu našlo, koliko emocija je oslobodilo."

Dokumentarac je prvi put otvorio ograničeni pogled na život porodice Šumaher posle udesa, rekao je tada Mik.

"Verujem da bismo se tata i ja sada razumeli na jedan drugi način, jer obojica govorimo jezikom motosporta. Imali bismo mnogo više tema za razgovor," rekao je, uz primedbu kako bi za to "dao sve."

U dolazećoj godini Mik će za Alpinu voziti u šampionatu izdržljivosti, uključujući 24 sata Le Mana. Njegov otac se u tom prevenstvu iskušao pre debija u Formuli.

Mlađi Šumaher je 2021-22. vozio za ekipu Has, ali ni ove godine, ni za predstojeću sezonu nije dobio mesto u kokpitu Formule 1, osim kao test i rezervni vozač Mercedesa.

"Idem obrnutim putem, zašto da ne," rekao je na završnoj trci Formule u Abu Dabiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šumaher ubeđen da će uskoro opet voziti trke F1
1

Siguran u sebe

16.02.2023. 14:15

Šumaher ubeđen da će uskoro opet voziti trke F1

Rezervni vozač Mercedesa Mik Šumaher rekao je da će pokušati da izvuče maksimum iz predstojeće sezone Formule 1, kao i da je uveren da će biti prilike da ponovo vozi u šampionatu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve