Sport
03.01.2024. 10:46
Beta

Prepucavanje

Putin, Olimpijske igre i provokacije

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Sergei Guneyev

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera rekla je da se pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) moraju poštovati i da je ne zanima mišljenje predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa uslovima učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Ne zanima nas šta Putin misli. To su pravila koje je postavio MOK, a MOK ima autoritet da odlučuje ko učestvuje, a ko ne učestvuje. Moramo uspostaviti ovaj okvir i osigurati da se poštuje do kraja i učiniti sve da ruska sila ne eksploatiše sport za svoju slavu", rekla je Udea-Kastera za francusku televiziju.

Putin je sredinom decembra rekao da je MOK rizikovao da potkopa olimpijski pokret odlukom da ruski i beloruski sportisti učestvuju na Igrama u Parizu kao neutralni, bez zastave, himne i državnih simbola.

"Ovo su provokativne poruke. Takođe, čuli smo ga i da priča o etničkoj diskriminaciji, sve to je potpuna glupost", dodala je ministarka.

MOK je u decembru odlučio da sportisti iz Rusije i Belorusije mogu da učestvuju na Igrama u Parizu u pojedinačnim sportovima, kao neutralni bez državnih simbola i da nisu podržavali rat u Ukrajini.

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gde će se pripremati za Olimpijske igre? Pa sa marincima, naravno!
1

(Ne)obična odluka

07.12.2023. 14:31

Gde će se pripremati za Olimpijske igre? Pa sa marincima, naravno!

Olimpijski komitet Južne Koreje nastoji da pošalje stotine sportista u centar za vojnu obuku kako bi se što bolje psihički pripremili za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve