Sport
29.10.2023. 04:05
R.E.

Dušan Duda Ivković

Živeo je za Crveni krst, golubove i košarku

Dušan Ivković
Izvor: EPA / ARMANDO BABANI

Kao igrač je bio sasvim dobar, ali je odlučio da prekine karijeru košarkaša jer nije mogao da trpi uvrede trenera. U tom trenutku sudbina mu je verovatno mangupski namignula.

U trenerske vode uveo ga je Bora Cenić, a orvi posao mu je bio sa kadetima Radničkog. Ponovo sudbonosno. Sa juniorima krstaša je ubrzo postao prvak SFRJ i nije bilo nazad.

Onda je usledila ponuda koja se ne odbija. Ranko Žeravica ga je sa 35 godina doveo u Partizan prvo za svog pomoćnika, a posle toga mu ostavio u amanet klupu KK Partizana.

Ako do sada niste shvatili o kome se radi, reč je o Dušanu Dudi Ivkoviću. Jednom od najvećih trenera svih vremena. Velikom gospodinu, šmekeru sa Crvenog krsta.... Jednom od očeva jugoslovenske košarke.

Rođen je na današnji dan 1943. godine u Beogradu.

Kao igrač nosio je dres Radničkog sa Crvenog krsta, dok je kao trener predvodio brojne kluboe kao što su Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Ostaće upamćen po uspesima sa Olimpijakosom i CSKA, ali i kao jedini košarkaški trener koji je osvojio četiri različita evropska klupska takmičenja: Kup Koraća (1979), Kup Saporte (2000), Evroligu (1997, 2012)…

Međutim, legenda srpske košarke je postao zbog uspeha sa reprezentacijom. Sa nacionalnim timom je čak tri puta bio na krovu Evrope, dok je selekcija koju je on odabrao gotovo uvek dolazila do same završnice velikih takmičenja.

Nikada se neće zaboraviti da je u trenutku velike krize za srpsku košarku, baš Ivković preuzeo odgovornost. Te 2008. uhvatio se u koštac sa svim problemima, a već godinu dana kasnije osvojio je srebrnu medlaju na Evropskog prvenstvu u Poljskoj.

Čuveni trener je proglašen za legendu Evrolige i jednu od 50 najznačajnijih ličnosti u elitnom evropskom takmičenju koje je dva puta osvajao (po jednom sa Olimpijakosom i CSKA Moskvom).

Trofeje i nagrade nije brojao jer mu nisu bili mnogo važni… Voleo je i živeo za Crveni krst, golubove i košarku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve