Sport
22.04.2019. 21:07
Mihailo Paunović/Foto: Shutterstock

POBEDA FUDBALA NAD NOVCEM: Zašto je važno da Ajaks osvoji Ligu šampiona?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je 2016. Lester osvojio Premijer ligu svet je bio u šoku. Desila se prava fudbalska bajka, jedno od najvećih iznenađenja u istoriji engleskog fudbala ikada. A kako drugačije i nazvati ovaj uspeh? Maleni engleski klub, bez bogate klupske istroije i skupih igrača, završio je sezonu ispred klubova poput Liverpula, Čelsija, rivala iz Mančestera, Arsenala... Daleko bogatijih i moćnijih klubova.

Međutim, pravi razlog zašto smo Lesterov podvig posmatrali kao čudo, jeste zato što smo navikla da u fudbalu bogati pobeđuju, dok siromašni samo učestvuju. Pretvaranjem fudbala u biznis izgubila se žar i pravi smisao. Zašto ga beše smatramo "najbitnijom sporednom stvari u životu"? Lester nas je upravo podsetio na to.

Čudo se desilo, Lester je bljesnuo. Ali su se stvari vrlo brzo vratile u normalu. Primat su ponovo preuzeli bogati - Juventus, Barselona, Real, Bajern, engleski velikani. Sve se vrtelo oko desetak istih imena. Gotovo na samom početku sezonu moguće je bilo predvideti i kraj, samo na osnovu toga koliko je ko uložio novca. Titule bi osvajali najbogatiji i oni koji u svom sastavu imaju Ronalda i Mesija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

“Zašto ne bi mogli da pobedite bogatiji klub? Nikad nisam video da džak para postiže gol“, rekao je davno legendarni holandski fudbaler Johan Krojf. Ovaj svojevrsni postulat trebao bi da stoji iznad ulaza u svaku svlačionicu. I to ne samo siromašnih klubova, već i bogatih, kao podsetnik.

Tri godine kasnije, konačno prisustvujemo novom čudu. Danas bajku režira Ajaks i to u najelitnijem Evropskom takmičenju - Ligi Šampiona. Takmičenje su počeli iz kvalifikacija, grupu su završili bez poraza i stigli do polufinala.

Na svom putu ka uspehu morali su da pobede timove poput Real Madrida i Juventusa. Prvi tim je trostruki uzastopni osvajač Lige šampiona, a italijanskog prvaka su kladionice svrstale u jednog od glavnih, ovogodišnjeg, kandidata za osvajanje Ušatog pehara.

 

Teški svega 50 miliona

Kako bi uspeh Ajaksa bio merljiviji valja se dotaći i brojki. Holandski klub je u poslednja dva dvomeča izbacio nepunih milijardu i po evra, koliko po Transfermarketu, zajedno vrede klubovi iz Madrida i Torina ( 707,8 i 704,4 miliona evra). Na sve ovo treba dodati i podatak da Ajaks, po istom Transfermarketu, vredi "svega" 50 miliona evra. Kada se uporede budžeti i ulaganja drugih klubova, onda ovih 50 miliona zaista zvuči minimalno. Recimo, jedan Juventus je pred početak ove sezone u svoje redove doveo Krisitjana Ronalnda za neverovatnih 117 miliona evra.

"Stara dama" je u samo jednog igrača uložila duplo više novca nego što vredi ceo tim "kopljanika". Međutim, to nije predstavljalo nikakav problem Tadiću i družini da Ronalda pošalju na prevremeni odmor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ajaksova akedemija, decijama unazad važi za jednu od najboljih fudbalski škola na svetu. Škola koja je decenijama unazad davala svoje najbolje igrače bogatim klubovima. Ajaks je od ove politike živeo, ali nije odustajao od nje ni kada je je bilo najteže, čak i kada su se ponavljale sezone bez trofeja i uspeha. Vodili su se rečenicom svoje legende Johana Krojfa - "džak para ne postiže golove".

 

Strpljen spasen

Bili su strpljivi i verovali su. Koliko je Ajaksova politika ispravna najbolje se može videti na primeru Frenkija de Jonga. Mlade Zvezde Ajaksa, čije su partije zaludele sve evropske klubove. Ajaks je 2015. doveo De Jonga iz Viljema za jedan evro, uz opciju da će matični klub od budućeg transfera mladog fudbalera dobiti 10 0dsto. De Jong danas vredi 75 miliona i ako je verovati glasinama njegov transfer u Barselonu je gotova stvar.

Ipak nije samo Ajaksova inferironost u finansijskom smislu kupila srca gledalaca širom sveta. Ono po čemu su Kopljanici najprepoznatljiviji jeste njihov napadčki stil igre. Isti princip igranja bez obzira da li igraju pred svojim ili gostujućim navijačima. Nema povlačenja, totalni napad. Ne prezaju ni od čega, samo je pobeda opcija bez obzira ko se nalazi na suprotnoj strani.

Zašto je za fudbal bitno da Ajaks osvoji Ligu šampiona? Iz prostog razloga jer "Kopljanici" ne igraju samo za svoje navijače, sopstveni uspeh i zemlju iz koje dolazi. Igraju za sve klubove koji nastupaju u manjim ligama, za sve one klubove koji su u startu otpisani samo zato što su nisu teški milione... Milijarde. Ajaks igra za sve one klince koji sanjaju o velikoj fudbalskoj sceni i koji su ubeđeni da je uspeh moguć samo ako igraju za veliki klub.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

I kada se 30. aprila čuvena mušema ponovo zatrese na "Totenhem Hotspur stadionu", vreme će stati. Sve će se svesti na suštinu - ko igra bolji fudbal, a ne ko koliko vredi. Jer što bi Krojf rekao:"Igrati fudbal je jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je najteža stvar na svetu".

 

Koliko Ajaks vredi:
Onana: 150.000 evra
Veltman : Alaksova akademija
De Ligt: Alaksova akademija
Blind: Ajaksova akademija(prodat za 17.500.000 evra, kupljen nazad za 16.000.000 evra)
Mazaraoui: Alaksova akademija

De Jong: 1 Evro
Schone: evra
Van de Beek: Alaksova akademija

Ziyech: 11.000.000 evra
Tadić: 12.000.000 evra
Neres: 12.000.000 evra

 

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve