Svet
31.01.2020. 16:07
N. G.

00:00 - Bregzit gotov. Šta dalje?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za jedne je danas dan trijumfa, za druge dan tragedije. A za one treće jedan sasvim običan dan. Tačno u ponoć, po briselskom vremenu, Britanija će napustiti EU posle 47 godina zajedničkog života. Konačno, rekli bi oni nestrpljivi kojima se čitav proces kafkijanski odužio.

Dobro je primetio Boris Džonson da taj otkucaj ne znači kraj, već novi početak - start još jednog turbulentnog procesa. Sve do 31. decembra 2020. godine Ujedinjeno kraljevstvo i EU će pregovarati o trgovinskom sporazumu koji će odrediti buduće odnose.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Francisco Seco

Najverovatnije će London i Brisel doći do onoga što je Mišel Barnije nazvao "vitalnim minimumom", bez kvota i sa nula tarfa na britanski izvoz. Koplja će se, međutim, lomiti oko slobode kretanja i pristupa britanskim ribolovnim vodama. A najveći problem će sasvim sigurno predstavljati buduće uređenje trgovinskih odnosa Severne Irske i EU, kao i jačanje pokreta za nezavisnost.

I dok mnogi Britanci ostaju zabrinuti za svoju budućnosti, u Evropi se mnogi pitaju šta će biti sa EU. Prva članica je otišla. Ko će sledeći poželeti?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Francisco Seco

Lider Bregzit partije Najdžel Faraž rekao je da sa nada da će izlazak Britanije iz Unije, oznaliti početak kraja evropskog saveza.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Virginia Mayo

Predsednik Francuske Emanuel Makron je pozvao na organizovanje konferencije o budućnosti Evrpe s ciljem otvaranja "inkluzivne i transparentne debate", a poznavaoci evropskih prilika su istakli da EU treba učiniti fleksibilnijom, ili je gledati kako se raspada.

U ovom periodu Ujedinjeno Kraljevstvo ostaće u jedinstvenom ekonomskom tržištu i carinskoj uniji dok pregovara o svom budućem odnosu s EU.

"Mnogo je komplikovanije nego što završiti Bregzit 31. januara, ali ovo je još uvek seizmički trenutak u britanskoj istoriji", rekao je Džon Rentol, glavni politički komentator Independenta za ABC News, dodajući da se "ništa neće promeniti 1. februara", osim ako britanski predstavnici ne odu na sastanke u EU i državljanima EU bude dozvoljeno da glasaju na britanskim lokalnim izborima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve