I BRDA IMAJU OČI

I BRDA IMAJU OČI


Hodaš ulicom. Mr­štiš se posle telefonskog razgovora i nastavljaš šetnju nekoliko kilometara dalje. Za to vreme kamere na ulicama skeniraju tvoje lice, ubacuju podatke u centralnu bazu i žmirkaju crvenim svetlom. Završavaju proveru i obrću fokus ka drugom prolazniku dok ti nastavljaš dalje ne obazirući se na oči koje te posmatraju iz ćoškova. Ulaziš u kola i prelaziš milje u nepoznatom pravcu, a tvoju putanju beleže objektivi duž magistralnog puta. Digitalni trag ostavlja i telefon u džepu pantalona. Dolaziš kući, uključiš kompjuter i krstariš internetom. Sve ostaje i kod tebe i kod njih. Obele­žen si…

Opasni eksperiment

Taj orvelovski horor se stvara u Kini još od 2003. godine kada je režim postavio prve televizijske kamere zatvorenog kruga, poznatije kao CCTV, u najzabačenija sela i provincije širom zemlje. Plan Pekinga je da ceo sistem nadzora dovrši u narednim godinama i da on pokrije celu zemlju.

Mreža će funkcionisati tako što će se podaci sa desetina miliona nadzornih uređaja obrađivati komplikovanim algoritmima i pohranjivati u centralnu bazu, a tamo gde identifikovanje lica bude podbacilo, kineske službe će koristiti bazu glasovnih uzoraka koje će prepoznavati ljude po načinu govora. Centralnokomitetski eksperiment će pored prikupljanja obaveštajnih podataka služiti i za testiranje projekta socijalnih kredita, takozvanu proveru primerenosti građana koja se u tu državu uvodi postepeno i sistemski.

To znači da će svako ko bude sumnjao u to kakav je čovek i da li služi državi kako dolikuje, u Kini moći lako da izračuna svoj bonitet. Skala i poeni će biti jasno propisani. Sve to je prihvatljivo za Kineze nenaviknute na upražnjavanje širokih sloboda, ali neprihvatljivo za Zapad, ionako alergičan na kontrolu, naročito kada dolazi od komunista. Ono što je posebno zabrinulo zapadne zemlje je zloupotreba ve­štačke inteligencije kako bi se u Kini kontrolisale manjinske grupe.

Peking u zapadnom regionu Ksinijang već proverava distopiju tako što optički nadgleda više miliona Ujgura, pripadnika muslimanske manjine. Ujguri su navodno u obavezi da na telefonima koriste vladin sofver, a na njihovim ličnim kartama se očitava niz informacija, od pola i zanimanja, pa sve do DNK, otiska prstiju, krvne grupe i „statusa pouzdanosti“. Podaci se potom slivaju u Integralnu ujedinjenu operacionu platformu (IJOP) zasnovanu na arteficijalnoj inteligenciji koja generiše listu potencijalno osumnjičenih osoba.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar