KO SABOTIRA DRUGA KIMA: Trampova administracija, Pentagon, Južna Koreja ili je samo u pitanju blef?!

KO SABOTIRA DRUGA KIMA: Trampova administracija, Pentagon, Južna Koreja ili je samo u pitanju blef?!

Foto: YouTube screenshot


Severna Koreja zapretila je da će da odustane od sastanka Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u slučaju da Vašington da neprihvatljive uslove nuklearnog razoružavanja.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA) prenela je da Severna Koreja nikada neće prihvatiti ekonomsku pomoć od SAD u zamenu za obustavljanje nuklearnog programa. Korejski ministar spoljnih poslova Kim Kje-gvan tvrdi da su im Amerikanci ponudili velike ekonomske povlastice, ali da se oni, kao i do sada, nikada neće oslanjati na pomoć SAD u takvim pitanjima.

“Ako je Trampova administracija iskreno posvećenja poboljšanju odnosa sa Pjongjangom, dobiće prikladan odgovor sa naše strane, ali ako žele da nas sateraju u ugao i prisile nas na jednostrano nuklearno razoružavanje, mi nećemo više biti zainteresovani za pregovore i moraćemo ponovo da razmotrimo ugovoreni sastanak”, istakao je Kje-gvan.

Sa druge strane Tihog okeana, Amerikanci se pitaju da li su pretnje Severne Koreje ozbiljne ili oni samo “tvrde pazar”, asamit dvojice lidera, koji su mnogi okarakterisali kao istorijski, dodatno je poljuljala tradicionalna vojna vežba koju je Američka vojska izvela u saradnji sa Južnom Korejom.

Skorašnje poboljšanje odnosa između dve korejske zemlje takođe je potkopano vojnim vežbama koje su severnokorejske vlasti ocenile kao provokatorske.

DA NE ZAVRŠE KAO LIBIJA

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton predložio je libijski model za razoružavanje Severne Koreje i zabrinuo vlast u toj zemlji da bi mogla da završi kao režim Muamera al Gadafija. On je 2003. godine prihvatio da obustavi proizvodnju nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, ali su samo osam godina kasnije NATO snage pomogle pobunjenicima da ga zarobe, maltretiraju i ga likvidiraju na ulicama.

Korejski diktator nazvao je takve predloge “podmuklim pokušajima da se Koreja prepusti sudbini Libije i Iraka i kontrola nad njihovom zemljom preda velikim silama”.

“Apsurdno je porediti Severnu Koreju, koja ima nuklearno oružje, sa Libijom, koja je bila u početnim fazama proizvodnje. Svet zna da mi nismo ni Libija ni Irak”, rekao je Kim.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar