(VIDEO) UŽARENO NEBO SIRIJE: Rusija poslala nove lovce 5. generacije Su-57 u borbu, da li će se sukobiti sa američkim F-22 “Raptor”?!

(VIDEO) UŽARENO NEBO SIRIJE: Rusija poslala nove lovce 5. generacije Su-57 u borbu, da li će se sukobiti sa američkim F-22 “Raptor”?!

Foto: Printscreen Twitter


Par ruskih borbenih aviona 5. generacije SU-57 poznatijih i kao PAK T -50 pre tri dana snimljeni su na nebu Sirije dok su sletali u rusku vazduhoplovnu bazu Hmeim jugoistočno od Latakije.

Novi ruski lovci stigli su u pratnji četiri SU-35S i jurišnika Su-25 i leteće radarske stanice A-50.

Sletanje ruskih lovaca 5. generacije odmah je izazvalo pažnju javnosti, jer ove letelice su nedavno tek prošle zvanična testiranja.

 

Već se nagađa, da su lovci poslati u borbenu misiju i da će najverovatnije biti korišteni na nebu sirije da čuvaju vazdušni prostor iznad enklave Gute, nedaleko od Damaska, gde već tri dana traju borbe sirijskih  provladinih snaga, koje podržava Rusija, i pobunjenika.

Priča o Su-57 (PAK-FA T-50)

Suhoj PAK FA (Perspektivnый aviacionnый kompleks frontovoй aviacii) je program ruskog dvomotornog lovca pete generacije, koji treba da se suprostavi američkim lovcima pete generacije, F-22 raptor i F-35.  Prvi let Suhoja PAK FA, u trajanju od 45 minuta uspešno je izvršen 29. januara 2010. godine.

Rad na projektu je počeo 2002. godine. Ruski Predsednik Vladimir Putin je prikazao maketu aviona 2004. godine, a 2005. je počelo finansiranja razvoja programa. U decembru 2007. godine, direktor Suhoja Mihail Pogosian je izjavio su ispitivanja novog aviona planirana za 2009., a serijska proizvodnja bi trebalo da bude uspostavljena pre 2015. Ispitivanja u letu, prototip PAK FA, počeli su 23. decembra 2009. T

Prvi let prvog prototipa aviona PAK FA, konačno je realizovan, u trajanju od 45 minuta, iznad fabričkog aerodroma, u gradu Komsomoljsk na Amuru, na Dalekom istoku, tek 29. januara 2010. godine. Prema informacijama let je uspešno realizovan, sa povoljnom prvom ocenom probnog pilota Sergeja Bogdana. U narednom periodu je nastavljenom sa letenjem u funkciji ispitivanja, kao i poletanje ostala dva prototipa. Drugi prototip sa brojem 52, poleteo je u martu mesecu 2011. godine, dok je treći prototip sa brojem 53 poleteo u novembru iste godine. Prvi let četvrtog prototipa je zabeležen 12. decembra 2012. godine. Prvi nadzvučni let je ostvaren, postignutom brzinom od 1.224 km/h. Stručnjaci Suhoja tvrde da će se postići veća brzina od 2.000 km/h.

Prvi put je PAK FA prikazan javnosti 17. avgusta 2011. godine, na međunarodnoj izložbi MAKS-2011. Avion je napravio demonstracioni let u trajanju od pet minuta. Avion se dobro pokazao u svim fazama planiranog programa leta. Pilot je ocenio da je pouzdan rad svih sistema i opreme.
U funkciji programa ispitivanja radara N036, Prvi let obavljen je 24. jula 2012. godine, sa antenom sa elektronskim skeniranjem, na trećem prototipu (T-50-3).

Predsednik Vladimir Putin, nakon upoznavanja sa napretkom ispitivanja aviona, 17. juna 2010. godine, izjavio je da je na prvu fazu razvoja aviona utrošeno 30 milijardi rubalja, isti iznos je potreban da se projekat završi. Zatim je objasnio, da predstoji nadogradnja motora, oružja i ostalih avionskih sistema. Istovremeno, prema Putinu, avion će biti 2,5-3 puta jeftiniji od uporednih inostranih.

Indija planira kupovinu aviona PAK FA, po procenjenoj ceni od po 100 miliona dolara, po primerku. Po razmahu krila i dužini trupa, T-50 veći je od F-22 raptora, ali nešto manji od Su-27. Po masi, verovatno pripada klasi teških lovaca, kao što je Su-27. Avion ispunjava sve uslove za petu generaciju lovca: izgrađen je korišćenjem „stelt“ tehnologija, razvija nadzvučnu brzinu bez upotrebe komore naknadnog sagorevanja („super krstarenje“), manevriše na velikim napadnim uglovima sa velikim opterećenjem, opremljen je naprednom elektronikom, multifunkcionalnom, sa radarskom antenom za elektronsko skeniranje.

Suhoj PAK FA ima integrisan zmaj sa klasičnom aerodinamičkom šemom, sa trapezoidnim krilom, koje je stopljeno s trupom. Skoro polovina (oko 46%, vizuelno) raspona krila je širina trupa aviona. Ugao strele prednje i zadnje ivice krila je 48° i -14°, respektivno. Mehanizacija se sastoji od pretkrilaca, zakrilaca i krilaca. Pogon, sačinjavaju dva motora sa nezavisnim usisnicima, nalaze se bočno pod korenom krila i istureni su iz skladne konture zmaja. Napadna ivica korenog dela krila ima veći ugao strele, kao strejks. Vertikalni rep je od dve nezavisne celoobrtne površine postavljene pod uglom od oko 26°. Ispod kobilice je mali usisnik vazduha za hlađenje opreme vazduhoplova. Nema aerodinamičke kočnice — umesto njih povećava se otpor sa diferencijalnim otklonom površina vertikalnih stabilizatora.

Motori se napajaju vazduhom kroz zasebne usisnike promenljive geometrije (regulacija pokretnom usnom — ventralom). Usisnici su značajno međusobno razmaknuti, odvojeni ravnim dnom širine trupa od oko 1,3-1,4 m. Između njih je malim jaz, u kome su smeštena dva para ležišta za unutrašnje oružje — bunker. Integracijom krila i trupa dobijeno je skladno aerodinamičko telo jedinstvog kontinualnog poprečnog preseka. Na spoljnim stranama grebena, preko koga su spojeni, nalazi se unutrašnje oružje u bunkerima, ispod korenog dela krila. U zadnjem delu trupa, između mlaznica motora je repni kontejner, u kome je instaliran sistem kočionih padobrana vazduhoplova. Na desnoj strani nosnog dela trupa aviona, ugrađen je avionski top, a na levoj — sistem za dopunu goriva u letu.

T-50 je opremljen sa stajnim trapom, tipa tricikl, sličan konstrukciji od Su-27. Sve tri noge se uvlače i izvlače u pravcu leta. Razmak točkova glavnih nogu, zahvaljujući širokom trupu je 5,5 m, na nosnoj nozi su dva točka sa dva reflektora za osvetlenje pri sletanju i „taksiranju“. Niša – za smeštaj noge, zatvara se sa dvoje vrata. Prednja noga je izvučena vremenski duže od zadnjih, pri poletanju / sletanju, zato što kada su glavne u uvučenom položaju smanjenjen je uticaj bočnog vetra. Točkovi glavnih nogu stajnog trapa su prečnika od 1 m, opremljeni su kočnicama. One se smeštaju u udubljenja u konturi usisnika vazduha, sa spoljašnje strane. Prilikom uvlačenja i izvlačenja glavnih nogu, one se prostorno zakreću oko dve ose.

U velikoj meri oblik zmaja T-50 je definisan sa poštovanjem kriterijuma efikasne tehnologije za smanjenje uočljivosti, što je tipično za sve avione pete generacije. Pogon aviona Suhoj u 2017. godini, zasnovani su na prvoj fazi stndarda motora – AL-41F1. Ovi dvoprotočni turbomlazni motori su sa dopunskim sagorevanjem i upravljivim vektorom potiska, proizašli iz firme Saturn, izabrali su ih konstruktori Suhoja pošto zadovoljavaju sve standarde za njihov projekat aviona T-50. Zahtevi za motore i lovca pete generacije, uključujući i superkrstarenje (krstarenje na nadzvučnoj brzini bez korišćenja dopunskog sagorevanja), a takođe ima upravljanje potpuno digitalnim sistemom i plazma paljenje. Motor će se dalje razvijati u narednih 10-12 godina, u okviru druge faze, koja će uključivati i druge firme.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar