Vesti
16.02.2024. 09:50
R. E.

Ubijeno 12 Srba

Prošle su 23 godine od zločina u Livadicama za koji niko nije odgovarao

sveće ata images
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Prošle su 23 godine od zločina u Livadicama kod Podujeva u kome je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Do zločina je došlo u jutarnjim časovima kada je na mostu na magistralnom putu dignut u vazduh autobus "Niš ekspresa", koji je u pratnji Kfora prevozio raseljene Srbe u Gračanicu, na obeležavanje Zadušnica.

Na mestu napada poginulo je desetoro ljudi, a još dvoje je kasnije podleglo povredama.

"Ni posle više od dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, što između ostalog svedoči o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice. Poražavajuća je činjenica da je ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, takozvani Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza", ističe se u saopštenju.

Podseća se da se još uvek ne zna ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosovu.

"Nažalost, Srbi su i danas na KiM građani drugog reda i izloženi su raznim vidovima diskriminacije, pritisaka i zastrašivanja, što ima za cilj njihovo proterivanje iz pokrajine, a mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi, pa je u takvoj atmosferi nemoguće očekivati da Priština učestvuje u normalizaciji odnosa i stvaranju mirnodopskog društva na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve