Vesti
19.08.2023. 17:14
Beta

U Sent Andreji

Vučiću uručen orden SPC

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku dvodnevne posete Mađarskoj, posetio sedište Eparhije budimske SPC u Sent Andreji gde mu je uručen Orden te eparhije prvog reda.

Odlikovanje je predsedniku Srbije uručio episkop budimski Lukijan za, kako je navedeno u obrazloženju, posebne zasluge i staranje za tu eparhiju i SPC u celini kao i za podršku očuvanju nacionalnog identiteta srpskog naroda u Mađarskoj.

Navodeći da je počastvovan, Vučić je kazao da je "beskrajno zahvalan" što je jedini predsednik Srbije koji je ranije odlikovan Ordenom Svetog Save, najvišim odlikovanjem SPC.

Ocenio je i da Srbija i Mađarska i Srbi i Mađari "nikada nisu bili ovako bliski" kao danas.

"Danas je u Mađarskoj svima nama lakše da učinimo nešto jer imamo iskrene prijatelje u toj zemlji. Nikada nismo bilo ovako bliski, ne samo kao dve države, već i kao Srbi i Mađari. Samo da smo to uradili u prethodnim godinama, nije malo", ocenio je Vučić.

Posetu Mađarskoj Vučić bi trebalo da nastavi sastancima sa premijerom i predsednicom te zemlje, Viktorom Orbanom i Katalin Novak a u Budimpešti bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i drugim zvaničnicima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve