Vesti
29.04.2024. 19:40
Beta

Aleksandar Vučić

Kosovo i Savet Evrope: "Stvari su na ivici"

kosovo srbija evropa
Izvor: Shutterstock

Srbija ulaže maksimalne napore da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope, ali su šanse da se to dogodi i dalje veoma značajne, izjavio je danas u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da Srbija očekuje da 16. maja bude glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope o članstvu Kosova u toj organizaciji.

"Vodi se sveobuhvatna kampanja neistina, sveobuhvatna kampanja fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i sprovođenja različitih zavereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zašto Kosovo neće sa ogromnom izvesnošću postati članica Saveta Evrope", kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija daje "sve od sebe" da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope i dodao da se time ponosi jer "time poštuje evropska pravila i uslove i sve ono što je sa Evropljanima i Amerikancima dogovorila, za razliku od njih".

"Jer, prva sekvenca u sprovođenju bilo kakvih dogovora bilo je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali posle čudnih poseta Atini dolazi do promene tih uslova. Više se nije govorilo o formiranju ZSO kao uslova za ulazak Prištine u Savet Evrope, kao ni o sprečavanju dalje eksproprijacije i formiranja takozvanih policijskih i vojnih stanica na severu Kosova i Metohije", naveo je Vučić.

Dodao je da je "suština ulaska" Kosova u Savet Evrope pristup Evropskom sudu za ljudska prava pred kojim će podnositi tužve protiv Srbije.

Vučić je rekao da je za ulazak Kosova u Savet Evrope potreban glas 31 od 46 članica i dodao da kosovsko članstvo trenutno podržava "između 29 i 33" članice i da su "stvari na ivici".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
16.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve